Снимка: архив, Булфото
fallback

Българското участие на Европейския съвет оформи позицията на ЕС по отношение на миграционните потоци. Това заяви външният министър Даниел Митов пред bTV.

По думите му преди срещата на върха в Брюксел е било изработено писмо до всички европейски лидери по отношение на миграцията и то се е превърнало в основа на бъдещата политика на общността. Митов посочи, че бежанските центрове извън ЕС трябва да бъдат подпомагани.

Според него, премиерът Бойко Борисов е реагирал правилно, като се е върнал в България заради инцидента край Средец. „Разследването трябва да покаже дали са превишени правомощия или не, но и трябва да покаже с какви намерения въпросната група е пресякла границата”, посочи външният ни министър, като допълни, че България има отговорност към ЕС като негова външна граница.

„Не сме отказали на никого, когато става въпрос за хора в нужда – да бъдат регистрирани и защитени”, каза още той, като обърна внимание, че влизането в България става през граничните пунктове и всяко друго проникване е престъпление.

„Каквито и да са реакциите, България ще си защити репутацията. Ние имаме отговорности и ги изпълняваме”, категоричен беше външният ни министър.

Даниел Митов коментира и задочния диалог на руския външен министър Сергей Лавров и българския премиер Бойко Борисов. Дипломат №1 на Русия заяви, че министър-председателят трябва да се срамува от изказването, че големи енергийни проекти са били спрени заради американския интерес. Борисов заяви, че не е бил разбран правилно.

„Не само, че не ме е срам, когато един проект не е в полза на страната, който не е направен по правилата, няма нищо драматично в това да бъде спрян”, заяви Митов. Според него тезата, че България се е отказала от определени проекти в полза на друга държава, е манипулативна: „Това е абсурдно твърдение и гранични с невъзпитаното поведение”.

Митов подчерта, че лично е слушал изказването на Борисов и думите му са били съвсем различни. Министърът обясни, че са разкрити около 300 секции за изборите в чужбина. Командированите ще са 123 души. Разходите заделени за организиране на референдума в чужбина е около 1.5 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Пълна анархуия

преди 8 години

Ще ми говори Борисов, че нямало бежанци из горите. От 260 км граница с Турция, са оградени само 60. 200 км са разграден двор, влиза който си иска. Унгарците за 2 месеца си преградиха цялата граница, а ние няколко години 60 км. Уж по-стабилна. На кой ги говорите, като на места ограждението е почти паднало заради некачествен стоеж.Докато не се довърши спешно и докрай, ще влизат още.К Но някой трябва да *** пари от тая поръчка, нали? От *** на американски и ерогейски *** нищо не очаквам.

34

Пълна анархуия

преди 8 години

До ПитанеАбе, господине или госпожо, каквото сте там. Цяла Странджа гъмжи от незаконно преминали арабески, с дни се лутат из горите докато намерят някой да ги откара до където са тръгнали, или докато не попаднат на граничнични служители патрулиращи из околията. По всички важни пътни артерии има полицейски постове и проверяват колите. Питайте хората из странджанските села колко пъти са попадали на мигранти. Проучете нещата и тогава говорете!

33

Анонимен

преди 8 години

Митов и цялата шайка евроатлантици на Бойко, включително и безродника Паси, както и разрушителите на българската икономика, здравеопазване, образование Костов, Доган, Станишев, Кунева и други знайни и незнайни крадци и продажници, трябва да бъдат осъдени на доживотен затвор за заговор срещу българския народ и държавна измяна. Самото приемане на България в ЕС и Нато е ЗАГОВОР СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ и е абсолютно НЕЗАКОННО.

fallback