Методи Андреев. Снимка: Булфото, архив

Според депутата от ГЕРБ Методи Андреев и социолога Андрей Райчев изказването на премиера Бойко Борисов - руснаците да слушат внимателно какво е казал за съвместните енергийни проекти, е разумно.

Още по темата

Коментарът на Борисов беше по повод изказването на руския външен министър Сергей Лавров, че трябва да се засрами пред избирателите за думите, че руските енергийни проекти в България са били прекратени в полза на САЩ.

"България има геостратегическа позиция за руските интереси. Според мен премиерът Бойко Борисов направи грешка, не трябваше той да отговаря на Сергей Лавров, а външният министър Даниел Митов", коментира Методи Андреев пред Нова телевизия.

Според него обаче по логиката на Лавров всеки български гражданин може да пита руския президент Владимир Путин не се ли срамува, че в резултат на неговата политика има дефлация и връщане във времето на Студената война.

"От какво да се срамува Борисов, от това, че е казал истината ли?", отсече депутатът.

"Това е рядкост за български политик – да посмее да се обажда на толкова висок глас. За Запада България е троянският кон на Русия. Ние не сме троянски кон на Русия, но имаме специални отношения", коментира социологът Андрей Райчев.

"Южен поток" не го спираме заради друго, ами защото сме малки. Този проект не успя, защото руснаците не искат да приемат европейското законодателство, че в тази тръба трябва да могат да се включат и други доставчици", коментира Андреев.

Той смята, че Русия още има имперско отношение спрямо България. "Ние искаме Русия да спре да се отнася към нас като към губерния", заключи депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase