Снимка: Булфото, архив
fallback

Турция бави парите за ремонта на Желязната църква заради приетата от нашия парламент декларация, с която бе осъдено изтреблението на арменците. Това пише в. „Труд“ като се позовава на източници, запознати с проблема.

Oще по темата

Декларацията предизвика недоволството на турския посланик у нас Сюлейман Гьокче, който предупреди, че актът на Народното събрание може да навреди на двустранните отношения. Ремонтът бе спрян година преди приемането на декларацията, но след нея надеждите за подновяване на финансиране съвсем са намалели.

Ремонтът на „Св. Стефан“ се финансира от истанбулската голяма община, общината Фатих и окръжната администрация на Турция. За него бяха осигурени 2,500 млн. турски лири, което се равнява на около 1,200 млн. евро.

Официално турската страна оправдава бавенето на финансирането, а го обяснява с това, че България не изпълнява поетия ангажимент да ремонтира джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград, която е паметник на културата.

Преди няколко години бе сключено споразумение между България и Турция за реципрочен ремонт на християнски и мюсюлмански храмове. В Разград обаче така и не се извърши реставрация на джамията.

Джамията в Разград се руши от години. Наскоро се разбра, че нелегална строителна бригада излива бетон по пода, без да има съгласуване с Министерството на културата и в нарушение на закона за опазване на културното наследство. Общината сезира прокуратурата за нелегалния ремонт и по случая вече се води разследване. От районното мюфтийство твърдят, че не са знаели за ремонта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

взривено минаре

преди 8 години

ако петте века са били геноцид,сегашните 25 г. какво са?При падане под турско владичество България е 1 300 000 жители,след Освобождението е 3 000 0000,а сега за 25 г. от 9 000 000 станахме 5 000 000, а сега кое е геноцид?

4

Гого натото

преди 8 години

Искам да се гласува и за геноцид срещу българите! Защо забравяме, че ние бяхме подложени на геноцид за пет века ?!? Кой иска да забравим и защо?!?

3

Анонимен

преди 8 години

България сама ще си направи ремонта след като си поделим Константинопол с гърците.

fallback