Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов обеща допълнително пари на пенсионерите.

"Планирали сме да дадем помощи на пенсионерите и за Коледа, и за Великден, 20 млн. лева съм обещал на учителите бонус за тази година, 106-107 милиона за тютюневите производители, 50 млн. за животновъдите и 100 милиона за магистралите и мостове“, коментира Борисов, подчертавайки, че тези средства идват именно от спряната контрабанда.

По думите му над 2,3 млрд. лева са били събрани от предотвратена контрабанда само от началото на годината.

По време на  дискусионната кръгла маса "Регионални предизвикателства в светлината на геостратегическите процеси", организирана от Американската търговска камара в България, премиерът призова българските компании да могат да правят бизнес в САЩ без визи.

"Американският бизнес е добре дошъл в България, той е приветстван и толериран, дори когато не е много за толериране", коментира премиерът. По думите му полагаме огромни усилия за създаването на условия за развитие на американския бизнес у нас.

За да отиде българският бизнес там обаче, са нужни огромни усилия, каза Борисов. Южната ни съседка Гърция има много повече привилегии от нас, макар че в момента няма с какво да ни превъзхожда, отбеляза той. "И двете страни сме партньори и в НАТО, и в ЕС, но въпреки това те имат тези привилегии, а ние не", заяви Борисов.

Отношенията на европейските държави към България трябва да са пример на отношенията на САЩ към България, допълни той.

Министър-председателят коментира, че държавата полага изключителни усилия по отношение на върховенството на закона и отбеляза постиженията по отношение на контрабандата в страната.

Според него в това отношение проблемите са съществували заради съпротивата на държавните институции да споделят една с друга информация за контрабандата и по този начин се е генерирала най-голямата корупция. След обединяване на системите и със създаването на специални звена обаче, вече няма място за криене.

Още икономически и бизнес новини четете в Investor.bg

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase