Архив: Булфото
fallback

Затвор за превишена скорост, отнемане на книжка, спиране на атомобила от движение, сваляне на номерата му на момента са част от новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс, с които управляващите искат да спрат все по-големия брой катастрофи и жертви на пътя.

Пред Нова телевизия старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Националната полиция, ръководител на групата и участник в изготвянето на новите предложения за промени в Закона за движение по пътищата, обясни, че ако си шофьор отскоро, може да останеш без книжка, ако те хванат с 0,2 промила алкохол в кръвта.

Oще по темата

Такива ще са правилата в продължение на две години, след като се вземе шофьорска книжка, поясни тя.

Едно от новите предложения е съдът да може да ни прати в затвора, ако шофираме с повече от 60 км/ч над разрешеното. Ако пък се качим зад волана, след като сме употребили алкохол или друго упойващо вещество, ще бъдат демонтирани регистрационните табели на автомобила, който шофираме, независимо чия собственост е той.

"Табели ще се взимат в случаите, когато става дума за повече от 0,5 промила алкохол в кръвта на шофьора", уточни  Макева. Според статистиката на "Пътна полиция" голяма част от тежките пътнотранспортни произшествия с ранени и загинали са от водачи с малък стаж.

Ако си неправоспособен водач или си задържан да управляваш без книжка, се сваля номерът на колата, независимо чия е тя. Освен демонтиране на регистрационните табели ще се прекрати и регистрацията на моторното превозно средство.

След изтичане на на наложената мярка шофьорът ще трябва сам да си понесе последствията - да предприеме всички мерки, за да бъде отново регистрирана колата, да си извади съответните документи за регистрация, допълни тя.

Регистрационните табели ще се свалят на място, където е задържан шофьорът.  Ако това се случи на магистралата например, водачът сам ще трябва да си извика репатриращ автомобил или да си осигури превоз от правоспособен водач.

Относно инцидента, при който пиян шофьор без книжка уби 3-годишно дете в Сливен Макеева обясни, че за него ще действат сегашните разпоредби на закона.

И още нещо, такъв автомобил – спрян от движение, със свалени номера, няма да може да се продаде, категорична е Макева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

anonim

преди 8 години

toz zakon tryabva da vaji i za ministira predi dve sedmici vristam se kim selo ot grada s semeystvoto si v goplyam zavoy deto nyama vidimo kacil se na cerniya si cip otpred otzad ohrana i s golyama povisena skorost ni isprevarva i ne mu puka ko se stane koyato kola idva otsresta ikoyato isprevarva toy si leti coveka zastoto zakisnyava na masata v palamara

115

Анонимен

преди 8 години

Стигааа парлама бе е тогава знаеш ли колко ще се бута на полицая заловил такъв нарушител

114

Анонимен

преди 8 години

..А кога ще видим екзекуция на държавен чиновник за корупция?... Може да го излъчват по хамериканската Нова TV :)

fallback