Снимка: Архив, Булфото
fallback

 

Плагиатство на имена, писане на доноси, шашми с лепенето на плакати, неправомерна агитация – това са само част от прийомите, към които прибягват формациите в разгара на предизборната кампания за местния вот на 25 октомври, обобщават от вестник Монитор.

Така например във Видинско местен кандидат на БСП, Димитър Велков, е сигнализирал, че името на Столетницата е откраднато от кандидат за селски кмет. Става въпрос са зело Кутово, където на площада са залепени агитационни материали с лика на кандидата на Земеделски съюз "Александър Стамболийски", но е използвана абревиатурата БСП. Последвалата проверка установила, че мераклията за кметския стол е изписал "Бъдеще Сигурност Прогрес", като началните букви били подредени една под друга, а останалите били със ситен шрифт.

Изборните експерти счели, че това е опит за заблуда на избирателите и представлява нарушение на правилата, затова дали предписание афишите да бъдат премахнати.

Надписът "Купуването и продаването на гласове е престъпление", който е задължителен и по закон трябва да заема поне 10% от всеки предизборен плакат и да бъде разположен в обособено поле, също се превърнал в ябълката на раздора. Един от скандалите по темата пак идва от Видин, след като кметът Герго Гергов не е спазил изискването. Той е натопен за това от бившите си другари в БСП, срещу които сега се състезава за нов мандат като независим кандидат.

В резултат била формирана специална комисия от експерти, които отишли на място, за да направят измервания на постерите и установили, че надписът срещу изборния алъш-вериш заема едва 0,85% от афиша и не е разположен в обособено поле. Въпреки това изборната администрация отказала да санкционира кмета, тъй като "не може да се установи авторът на деянието".

На отделни места в страната наточили се за нов мандат кметове и администрациите им пък газят правилата в Изборния кодекс, като си позволяват да използват заемания пост, за да ловят гласове, винят ги техни опоненти. Иван Иванов, кметски наместник в село Оходен, въпреки че излязъл в отпуск за предизборната кампания, използвал служебния си компютър за предизборна агитация.

В Силистра пък БСП са обвинили пресаташето на общината Илияна Пейчева, че използвала служебната мейл листа с журналисти, за да покани медиите на пресконференция на кандидатите на ГЕРБ.

Още за Избори 2015 четете тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

4

Ред арми

преди 8 години

Пропускате умишлено или без да искате КУПЕНИЯ ВОТ от кандидата за кмет на ГЕРБ в Перник?

3

Гошо...Тъпото

преди 8 години

Що бе,нали е...демокрация и всичко е...позволено на избори.Някаква си агитация ги стресира журналята кой как я правел и дали е...позволено.Всичко е позволено;очаквам някои активисти да тръгнат и голи,особено в Парламента,защото от там се вижда на всякъде.То пък Цецка ги...разпусна,защото се усети.

2

1

преди 8 години

Вие ако видите какви ги върши ГЕРБ Елин Пелин ще ви се изправи косата.Ама медиите не пишат за всички партии

fallback