Йордан Бакалов. Снимка: Булфото, архив
fallback

Настоящият шеф на "Военна информация" Йордан Бакалов, който зае поста през май тази година, най-вероятно скоро ще трябва да се прости с него.

Oще по темата

Изненадващо, по предложение на левицата, но и с гласовете на ГЕРБ, депутатите записаха такива изисквания към шефа на служба "Военна информация", на които той не отговаря.

Според бъдещия нов закон, текстове от които парламентът днес прие окончателно, ръководителят на службата ще трябва да е военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание.

Предложението беше на Таско Ерменков от левицата и мнозинството го одобри, въпреки че на първо четене проектът даваше възможност ръководителят на службата да е и цивилен служител, какъвто именно е Бакалов.

Той дълги години следеше специалните служби от парламента. Бакалов бе служебен вътрешен министър в кабинета на Георги Близнашки и замести на поста във "Военна информация" Веселин Иванов, който бе уволнен от военния министър Николай Ненчев.

Директорът на "Военна информация" ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Депутатите определиха мандатът му да е 5 години с опция за еднократно удължаване с още пет.

Дейността на директора на Службата се подпомага от заместник-директори. Сред изискванията към ръководството е задължителен стаж от 10 години в сферата на националната сигурност или въоръжените сили, да имат достъп до секретна информация с ниво "Строго секретно", да не членуват в политическа сила, да са с магистърска степен, с българско гражданство.

Службата е на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Законодателят определи ръководството на военното разузнаване да се осъществява от министър-председателя, министъра на отбраната и началника на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

боц

преди 8 години

Сбогом!Един Костовист и некадърник по-малко.

7

Анонимен

преди 8 години

TOZI KOGA SHTE VLEZE V ZATVORA.

6

Анонимен

преди 8 години

Този мухъл лиза, лиза такова да лапне някаква службичка и сега чу биха шута. Такава е съдбата на помияра.

fallback