Снимка: Impact Press Group, архив

Проверката на имуществените декларации е сред антикорупционните мерки, които предвиждат в МВР.

"Идеята е този процес да се автоматизира и електронизира, така че проверките да са реални", уточни зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев на пресконференция.

Задачата за разработване на подробен план за превенция и противодействие на корупцията в МВР е била възложена от министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова преди няколко месеца.

Целта беше да се уточним реални, ефективни мерки - за предстоящо бързо въвеждане, но и да очертаем мерки в по-дългосрочна перспектива, които ще бъдат детайлизирани, посочи Гунев, цитиран от пресцентъра на МВР.

Сред по-съществените от общите мерки за противодействие на корупцията Гунев открои въвеждането на ефективен анализ и проверка на имуществените декларации на служителите.

На второ място зам.-министърът посочи тестовете за интегритет, като уточни, че от два месеца се разработват вътрешни правила, които ще надградят съществуващата практика.

Познатата идея за системна ротация на служителите ще бъде тествана като мярка чрез пилотно въвеждане, за да се провери как може механизмът да бъде възприет и приложен трайно.

Особен акцент е бил поставен върху разработването на 32 електронни услуги, които ще бъдат предлагани в сферите на дейност, свързани с КОС, КАТ и ще намалят прекия контакт на гражданите с административните структури на МВР.

"Искаме да разработим и цялостна визия за електронното управление в МВР, като тези услуги са важна стъпка и за тях има осигурено финансиране", каза Филип Гунев.

Средства от фондове на ЕС по направлението за противодействие на киберпрестъпността са осигурени и разработване на система за информационна сигурност в МВР, като целта е предотвратяване на възможността за "търгуване" с информация", допълни Гунев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase