Снимка: БТА, архив

Парите за заплатите на военните и полицаите ще бъдат осигурени, обеща министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти.

"Събираме много повече пари от контрабандистите и от приходните агенции, за да можем да решим този въпрос. Възложил съм дефицитът да е на 2%. Ако не излезе сметката, разбира се, че няма да ги оставим без заплати, ще работим тогава върху бюджета", коментира Борисов.

По думите му министърът на финансите работи върху разчети, които ще бъдат представени на премиера, а след това и на коалиционните партньори.

"Ще видим какво е финансовото положение на държавата, защото сме поели и други ангажименти и няма да се приеме добре, ако не ги свършим - и заплатите на учителите, и коледните и великденските добавки на пенсионерите", каза още той.

В отговор на въпрос нужно ли е да се свиква КСНС, за да има позиция на Народното събрание по въпроса с бежанците, Борисов посочи, че това трябва да прецени президентът.

Министър-председателят и министрите Петър Москов и Лиляна Павлова откриха високотехнологичен линеен ускорител в столичната болница "Св. Иван Рилски". Апаратурата лекува тумори с големина от 1 мм до 30 см, обясни директорът на болницата д-р Мариета Райкова.

С новия линеен ускорител ще могат да се лекуват всички онкологични заболявания, допълни тя. Подобен апарат няма в други градове на страната, предаде БТА.

Очаква се пациентите да могат да се лекуват по клинична пътека от началото на ноември, като министърът на здравеопазването Петър Москов пое ангажимент, че ще бъдат осигурени средства за финансирането й и няма да се налага пациентите да заплащат лечението си.

С новия апарат на ден ще могат да се лекуват около 15 болни.

Премиерът Борисов също изрази надежда, че Министерството на здравеопазването и Здравната каса ще се споразумеят за осигуряването на заплащането на лечението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase