Снимка: МС

Премиерът Бойко Борисов ще настоява за по-твърда политика за решаването на проблема с бежанците на извънредния Европейски съвет днес в Брюксел.

Още по темата

"Там позицията ще ми е, че каквито и мерки да се взимат сега – квоти и каквото и да било, нерешаването на първоизточника на проблемите, в случая Сирия, ще създава огромен проблем и занапред. Сега ще са 120 000, след няколко месеца ще са повече“, коментира той пред министрите на заседанието на правителството по-рано през деня.

По думите му с влошаването на времето натискът ще стане по-голям, „защото тези хора назад не може да се върнат, ще искат да минат нататък в Европа“.

Има недоволни страни – на Съвета на вътрешните министри. Четири държави не са се съгласили с квотите, но е прието с квалифицирано мнозинство, съобщава той.

Европейският съвет се провежда непосредствено след вчерашното извънредно заседание на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи“, в което участва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. На него беше гласувана релокацията на 120 000 души в явна нужда от закрила.

По-късно в Брюксел премиерът заяви, че колкото по-здраво затваряме границите, толкова натискът върху тях се увеличава. По думите му над 10 милиона емигранти се очаква да влязат в България.

С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да се създаде една зона за сигурност, където хората веднъж да са близо до родните си места, второ, каквото трябва да им се помага, да им се помага там и, разбира се, конфликтът там трябва да се прекрати час по-скоро“, каза Борисов.

По думите му двете външни граници на ЕС са Гърция и България, а от Турция не могат да удържат мигрантите, макар да полагат огромни усилия за това.

Борисов заяви, че не вярва да се стигне до санкция от ЕК заради условията за бежанците. Полагаме такива усилия, харчим толкова пари, ресурси, огради, заграждения, армия…Колко повече да направим – имаме предели, коментира премиерът. Той призна, че условията за настаняването им не са „каквито най-много ни се иска“, но по думите му има хиляди българи, които живеят в не по-добри условия.

Имаме хиляди роми, за които също полагаме огромни грижи. Милиарди от социалните фондове отиват всяка година, за да ги задържаме на територията на България. Те също са дошли отнякъде през времето, коментира още той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase