Снимка: Булфото
fallback

Доматените канонади на Николай Колев – Босия срещу сградата на парламента са пред своя край. Това заяви пред bTV председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Поетът носи на всяка от акциите си съдебно решение, според което замерването с развалените зеленчуци е допустим акт на протест.

„За разлика от представителя на българското правосъдие, за мен това не е акт на протест, а е криминално проявено деяние и с удовлетворение споделям, че има досъдебно производство с възможност да приключи в съдебна фаза като наказателно производство срещу главния инициатор на този символичен „протест” и някои негови последователи”, заяви Цачева.

По думите й първата такава проява на Босия датира от 29 май т.г., което не е вярно – още през 2012 г. той беше арестуван пред НС с домат в ръка, като тогава случаят предизвика голям обществен интерес. И замерване на парламента с десетки участници.

Българският парламент вероятно е единственият в ЕС, в който входът, през който минават депутатите, служи и за пешеходна зона, отбеляза Цачева. „Тъжното е, че едновременно с полицейските служители, които са потърпевши от този вандалски акт, има пострадали и невинни граждани, които отиват на работа”, констатира парламентарният шеф.

Според нея в случая няма значение, че към НС летят домати, а не камъни – поругава се сграда на държавна институция, без значение дали ни харесват хората в нея, или не.

Oще по темата

Цачева коментира и предстоящите местни избори. Според нея е неизбежно с наближаването им да не се покачи и политическото напрежение. Тя обаче се надява това да няма трайни последици: „Границата ще бъде премината, когато след изборите така са се изпокарали политическите сили, че няма възможност парламентът да работи”.
Именно поради тази причина е било взето и решението от 16 септември законодателната дейност на депутатите всеки ден ще се удължи с 2 часа, а парламентарният контрол – с 3 часа. Така непосредствено преди вота НС няма да работи.

Цачева не очаква сериозни сътресения в коалицията, въпреки противопоставянето между партньорите по места. „Много важно е на национално равнище да се запази добрият диалог и добрият тон”, заяви тя и допълни, че мнозинството в НС е гаранция за стабилността на фона на случващото се в Турция, Гърция и Македония.
Попитана какво ще се случи ако все пак ГЕРБ и РБ заедно вземат по-малко от 50% от общините, Цецка Цачева заяви, че това е „преждевременно зададен” въпрос.

Председателят на Народното събрание подчерта, че никоя партия не се страхува от приемането на закон за борбата с корупцията. В същото време, тя подчерта, че „не е по силите на един закон да уреди изцяло всички действия по преодоляване на подобно порочно явление”.

По думите й неудачата на законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева се дължи на много прибързаното вкарване на текстовете в пленарна зала, както и на липсата на откровеност от страна на парламентарните групи, които не дали ясен знак, че няма да подкрепят инициативата.

В същото време, Цачева заяви, че по време на същите обсъждания са били повдигнати двата въпроса, които бяха най-сериозно дискутирани след провала при гласуването – за това кой ще избира новия антикорупционен орган и дали той ще работи по анонимни сигнали.

Парламентарният шеф застана на позицията на ДПС, АБВ и ПФ, че не може МС да назначава тези, които ще го проверяват и че не може да се действа по сигнали с неясен автор. По отношение на второто, тя коментира, че има механизми, чрез които да се защити самоличността на подателя – например, чрез адвокат.

Цачева анонсира, че на 23 септември промените в Конституцията ще влязат на първо четене в пленарна зала. Преди това, на 15 и 16 септември, у нас ще дойде мисия на Венецианската комисия, която ще се запознае с проекта.
Като уточни, че бяга от израза „исторически компромис”, тя изрази надежда, че ще бъде събрана нужната подкрепа, а между двете четения ще има редакции, с които да се привлекат гласове и от опозицията.

По думите й промените в основния закон са важни, защото иначе винаги при предприемането на конкретни реформаторски мерки в съдебната система, опонентите им ще твърдят, че става дума за противоконституционни действия.

Цачева не пожела да разкодира думите на премиера Бойко Борисов, според когото всичко в съдебната реформа се прави „за след” сегашния главен прокурор Сотир Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

70

Спартак

преди 8 години

Цачева да прави като вятъра.

69

Кирил

преди 8 години

До анонимен Полуидиота не Пълни ***!!!!

68

Анонимен

преди 8 години

Абе 114, умнико, ами ти защо я избра бе

fallback