Михаил Мирчев. Снимка: БТА
fallback

Кандидатът на БСП за кмет на София проф. Михаил Мирчев прогнозира, че ще отиде на втори тур на предстоящите местни избори. Това каза самият той на първата си пресконференция като кандидат за кмет.

Според социолога Йорданка Фандъкова ще има резултат близо до 50%, но под тях и задължително ще отиде на втори тур. Мирчев прогнозира, че той ще отиде на втори тур с голяма разлика с кандидата на Реформаторския блок Вили Лилков.

Мирчев допълни, че в момента дистанцията между него и Вили Лилков не е толкова голяма, но смята, че в рамките на октомври тя ще бъде удвоена в негова полза. Според Мирчев Георги Кадиев ще има не повече от 3% и допълни, че неговата задача е "да създава медийна суматоха и заедно със "силиците" на АБВ и Георги Анастасов, ако могат да "отмъкнат" десетина хиляди гласа от БСП или 1-1,5 общински съветника".

Oще по темата

Михаил Мирчев отбеляза, че за първи път от 25 години няколкото големи социологически агенции, които правят изследвания всеки месец, от юни месец насам не публикуват изследвания. Според него логичният отговор за това е, че данните, които се получават, драстично се разминават с внушенията, според които Йорданка Фандъкова има безкрайно висок рейтинг в София, а Михаил Мирчев - безкрайно нисък и няма никакъв шанс в тези избори.

Мирчев заяви, че неговата задача в тази кампания с помощта на БСП, ще бъде лявото в България да оцелее. Той допълни, че това не е егоистичен интерес, а е интерес на бъдеща модерна европейска България. Става въпрос за истинско лявото - с леви ценности, смели лидери, ефективност и не предателство на това, което е обещано и на ценностите, които са декларирани, когато се взема властта, посочи социологът.

Проф. Мирчев каза, че цел на кампанията му в София е да минимизира ефекта от опитите да се откраднат гласове от БСП от отцепили се от партията. Това е една от моите основни задачи в лявото пространство, защото не можем до безкрайност да се роим, каза още той, цитиран от БТА.

В коментар за позиционирането в дясното пространство Мирчев посочи, че в София се прави експеримент на тези избори дали могат да се възродят старите десни партии. Социологът смята, че за първи път откакто ГЕРБ е на политическата сцена и е узурпирала дясното пространство, другите десни партии започват сериозни опити, за да си върнат голяма част от дясното. "Това вече е сериозна конкуренция и сблъсък вътре в дясното пространство, какво ще се случи ще видим, но на ГЕРБ няма да му е лесно", смята Михаил Мирчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

kokospa

преди 8 години

Е по -голям *** няма!На първата си прес конф.говореше като ЗКПЧ а не като кандидат кмет.По-голяма гавра от страна на БКП досега не е сервирана на жалките и подръжници

15

смях

преди 8 години

Е с такъв кандидат БСП явно очаква останалите я да пукнат от смях,я да не си направят труда да гласуват и така да спечелят изборите!

14

врачанин

преди 8 години

На бас на кило вино и домашна кокошка,че този няма да стане кмет на София.Чакам басиращи се от твърдо червения електорат.

fallback