Снимка: Народно събрание

Венецианската комисия приветства предложението за промяна в Конституцията, което предвижда разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две колегии. Това са заявили по време на разговорите си в Народното събрание /НС/ членовете на делегация на Венецианската комисия на Съвета на Европа, съобщиха от пресцентъра на НС.

Още по темата

На срещата си с делегацията председателят на НС Цецка Цачева е подчертала, че проектът за изменение на основния закон, който се обсъжда в момента, е в съзвучие с Конституцията, решенията на Конституционния съд от 2005 и 2008 г. и с препоръките на Венецианската комисия.

Промените в основния закон в частта за съдебната власт са възможните, които могат да бъдат извършени от Обикновено народно събрание, е добавила Цецка Цачева.

Председателят на парламента е посочила, че няма как да бъде променена квотата на НС от 11 членове в състава на ВСС, без да бъде свикано Велико народно събрание.

Различията между парламентарните групи са как да бъдат разпределени в двете колегии, е отбелязала Цецка Цачева.

По думите й най-сериозната промяна е прекият избор на членове на ВСС от Общите събрания на съдиите и на прокурорите и следователите.

Гуидо Непи Модона от Венецианската комисия е подчертал, че комисията приветства разделянето на ВСС на две колегии - на съдиите и на прокурорите и следователите.

Стои обаче въпросът с какво мнозинство да бъдат избирани - квалифицирано или обикновено, е посочил той и е добавил, че Венецианската комисия препоръчва това да се прави с квалифицирано мнозинство, защото така ще се избегне рискът от политизиране на ВСС.

Цецка Цачева се е ангажирала преди гласуването на второ четене на законопроекта да бъдат обсъдени вариантите за избор на членове на ВСС от квотата на парламента с квалифицирано мнозинство или с мнозинство от 50+1.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase