Снимка: архив Булфото

Проектът на вицепремиера Меглена Кунева за борба с корупцията по високите етажи на властта не е истинска битка, а наподобява творчеството на Оруел. Това обвинение отправи друг вицепремиер – Ивайло Калфин.

Той акцентира на няколко от разпоредбите в закона, който бе отхвърлен от парламента миналата седмица. Според текстовете му, ако някой бъде засечен да кара два пъти чужда кола, това е корупция.

Затвор заради корупция заплашвал и всеки министър, който бил засечен да разговаря с член на регулаторен орган. „Аз се засякох в БНР с председателя на КЕВР Иван Иванов“, каза Калфин пред “Нова телевизия“ и предположи, че ако законът “Кунева“ действал е трябвало да лежи в затвора за това.

Още по темата
Вицето на Първанов протестира и срещу това, че проектът предвиждал да се създаде нов едноличен орган, който да се задейства по анонимни сигнали. Според Калфин това щяло да доведе до нови тефтерчета “Златанов“.

“Това не е борба с корупцията, това е Оруел“, коментира Калфин.

Той се възпротиви и на това, че се създава поредният орган срещу корупцията, въпреки че у нас има вече няколко подобни – спецпрокуратура, спецсъд, БОРКОР и т.н. Според вицепремиера липсва контрол и обществен натиск върху тези институции да работят.

Калфин съобщи, че последният поет ангажимент от България е за приемане на 500 бежанци. Той се обяви срещу намерението на ЕС да изисква страните, които откажат да приемат бежанци по квоти, да заплащат за това. Според вицепремиера един от основните проблеми за интеграцията на бежанците у нас е това, че те пристигат тук без документи.

Министърът на социалната политика съобщи, че в момента се подготвя наредба за привличане на чужденци в ай ти сектора, които ще получават заплати три пъти по-високи от средната в страната. Според него по този начин ще се въздейства на пазара на труда, който продължавал да държи ниски заплатите у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase