Снимка: архив, Булфото

За по-интензивен диалог в коалицията се разбраха днес министрите и ръководствата на парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ на заседание на Съвета за развитие, което както подчерта вицепремиерът, отговорен за отношенията между партньорите във властта, Румяна Бъчварова е било планирано отдавна и не е свързано конкретно с бламирането на Меглена Кунева и нейния закон „Антикорупция“.

Още по темата

Въпреки това законът е бил основна тема на разговора и е станало ясно, че въпросът не опира до политически различия, а резервите на ПФ и АБВ, които не го подкрепиха вчера при гласуването на първо четене, са заради определени текстове и детайли.

„Това заседание беше регулярно с две основни теми. Първата е приоритетите за управлението да края на годината и втората е състоянието на мнозинството и отношенията между партньорите“, обясни Бъчварова.

Според нея всички са потвърдили приоритетите, по които и досега работеше мнозинството.

Въпреки това са обсъдили възможността да се засили диалогът, както вътре в правителството, така и между кабинета и парламентарните групи, които стоят зад него.

Бъчварова обобщи, че той трябва да е по-интензивен и по-конструктивен.

Предмет на по-активен диалог през следващите месеци ще е и отхвърленият вчера Закон за борба с корупцията по високите етажи на властта.

„Няма принципни политически различия между нас за закона, а някои детайли, които трябва да бъдат обсъдени и в крайна сметка той да е приет“, обобщи Бъчварова.

Вицепремиерът Меглена Кунева от РБ, ръководството на което пък вчера дори намекна за оттегляне от властта заради бламирането й, обяви, че на 3 декември правителството отново ще внесе закона.

Според нея, въпреки че ще има редакция на текстове заради критиките на ПФ и АБВ, законът пак ще бъде достатъчно силен и строг.

„Зад този закон трябва да стои цялото общество, това е тема по която не можем да имаме различия, по други можем да се делим на леви, десни, център, но темата за борба с корупцията е важна за страната и подлежи на оценка, която ще отекне навсякъде по света с доклада от Брюксел през януари и ние нямаме право да сме по-малко решителни, отколкото се очаква от една убедено реформаторско управление“, отсече Кунева.

Тя се ангажира, че при редакцията на закона ще бъдат разсеяни всякакви съмнения, че Бюрото за борба с корупцията по високите етажи на властта ще злоупотребява с положението си.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев призна, че доста разговори предстоят в коалицията, но първият от тях се състоя днес.

„Дискусията на моменти беше остра, но важен е резултатът и той е, че парламентът ще гласува антикорупционния закон без той да е смекчаван към политиците“, коментира той.

Кънев също обясни, както и вчера премиерът Бойко Борисов, че възможността да се подават анонимни сигнали, ще претърпи промяна.

„Ще се обсъждат възможности за защитени сигнали, а не анонимни клевети“, увери Кънев без да обясни какво точно има предвид под защитени сигнали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase