Снимка: архив Булфото
fallback

Не се очаква интерес за гласуване на референдума от български граждани в Турция, стана ясно от думите на външния министър Даниел Митов. Той обясни, че в някои секции в Испания за момента също липсва такъв.

Министърът информира за възможните рискове, свързани с предстоящото допитване с въпрос дали да се въведе електронно гласуване. Референдумът ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври.

ЦИК ще е длъжна да открие зад граница повече от 430 секции, където такива е имало през последните 5 години и в които са гласували не по-малко от 100 българи.

Митов уточни, че има риск в някои държави да липсва голям интерес за гласуване и да бъдат отворени секции, в които на практика няма да се явят голям брой хора да гласуват.

Съществува и риск да не можем да попълним броя на хората, участващи в Секционни избирателни комисии, съобщи още той. Затова Митов апелира партиите да съдействат и да попълнят своите квоти. Министърът уточни, че това не е проблем при друг тип избори, но сега може да се окаже, затова ще разговаря с парламентарните партии по темата. Разговор вече е проведен с председателя на НС Цецка Цачева, а днес предстои среща и с представители на ЦИК.

Като друг проблем Митов открои това, че чиновниците, които ще бъдат командировани от България за попълване на състава на СИК в чужбина, няма да могат да гласуват на местните избори. По думите му трябва да се намери изход от казуса, който възниква като конфликт между конституционно право на тези хора и тяхното участие в СИК. На последните избори за целта са били командировани 388 души от администрацията.

Митов се обяви за това да се увеличи възнаграждението им с аргумента, че това е много тежка работа, а заплащането е минимално. Министърът обаче не коментира финансовата страна на въпроса и това колко ще струва допитването в чужбина, като уточни, че в момента се водят разговори с Министерството на финансите.

По темата с присъствието на военни по границите ни той заяви, че държавата трябва да ги охранява. "Ние това го правим и го правим добре. Миграционният поток не е насочен към България, той е насочен на запад и на север и ние като държава сме длъжни да отделяме внимание на охраната на границите си", посочи външният министър. По думите му става въпрос за охрана и наблюдение, и при евентуален бежански натиск по границата ни с Македония ще се прилагат същите мерки както по българо-турската граница.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 8 години

Ами, че българите в България да не би да ги е еня?

29

Шаран_БГ

преди 8 години

Според Констентуцията на РБ бългърските граждани са длъжни да плащат данъци, такси, налози, мита и прочие тегоби!! ЗАЩО БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ ЖИВЕЕЩИ В ЧУЖБИНА, КОИТО НЕ ДАВАТ И СТОТИНКА В БЮДЖЕТА НА РБ, ГЛАСУВАТ ЗА ПОЛИТИЦИ, КОИТО ДА ХАРЧАТ ПАРИТЕ СЪДРАНИ ОТ МОЯ ГРЪБ ????? Иле аз,простакът, живея в тази страна и ми вземат парите, за да може Хасан от Турция да каже, че Местан ефенди може да ги харчи? Къде е логиката и по каква причина ще ме задължавате и да гласувам за вас, г-да НОТАБИЛИ ?

28

Анонимен

преди 8 години

ISKAME REFERENDUM ZA IZLIZANE NA BALGARIA OT E.S. I NATO.

fallback