Снимка: Reuters, архив
fallback

Бежанците трябва да бъдат задържани в близост до размирните зони, а не да се разселят из цяла Европа, смята бившият ни външен министър и настоящ посланик в Турция Надежда Нейнски.

Oще по темата

Според нея е важно, след като приключи конфликтът в родните им страни, бежанците да могат да се завърнат по домовете си.

"Това е много важен принцип и Европа трябва да помогне финансово на държавите, гранични на конфликтните зони", коментира тя по bTV.

Нейнски предупреди, че на българската граница също може да има струпване на бежанци, както се случи в пограничната зона на Гърция и Македония, а след това на Сърбия.

"Утре или в други ден тези хора могат да се появят на нашата граница, трябва да знаем как да реагираме", настоя дипломатът.

Тя добави, че не е тайна, че с бежанците влизат и хора, свързани с терористични организации, които могат да са заплаха за сигурността на цяла Европа.

"Практически контрол за тези, които преминават нелегално, няма", припомни посланикът. Според нея България, като член на Европейския съюз, трябва да търси общи решения на бежанската криза.

Нейнски настоя, че трябва да се говори за съвместни действия между балканските държави, като в този разговор и Турция взима страна, заедно с членките на ЕС.

"Не е по силата на една държава да се справи с този поток от хора", допълни тя и призна, че има опасност от бежански поток към България, идващ от Турция.

"Това са огромни групи хора, вероятно направлявани по някакъв начин, защото как така решават къде да отидат и да има такова струпване на хора на определени граници. Явно са добре информирани къде могат да отидат и да имат един приличен живот", каза посланикът и добави, че не се очаква броят на бежанците да намалее.

"Не случайно голяма част от посолствата си назначават хора, които превантивно да следят ситуацията", допълни тя.

По думите й "рискуваме да предизвикаме тежка хуманитарна катастрофа ако не пропуснем бежанците на границата".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 8 години

трима кюрди от снимката са много ядосани на Камелия Цветанова искат да и разкъсат бикините

17

Анонимен

преди 8 години

Бежанците могат да си бягат където искат. какъв е тоя Надеждохитлер Нейнски, Чийски и Нашенски?

16

Анонимен

преди 8 години

НейнскА първо да си оправи правописа на фамилното име (поредното) съгласно българските правила, за да не звучи двусмислено с това окончание за мъжки род и множествено число. Снобски стремеж да минаваш за чужденка. Какъв български посланик е чужденец в Турция. Докопал си се до уютно местенце - жизнена мечта, хайде без поучения. От такива я докарахме до тук.

fallback