Снимка: Bulgaria On Air

В България има нужда от дългосрочна работа с бежанците. Около тази теза се обединиха журналистът и доброволец Мария Черешева и зам.-председателят на Съвета на жените бежанци Ехлибейте Мехметай.

По данни на Държавната агенция за бежанците техният брой у нас се е увеличил повече от два пъти от началото на годината. Около 1/10 от тях реално остават в страната ни.

Целта им е Западна Европа, като най-атрактивните страни за тях са Германия, Швеция, Франция. Причината е, че тези страни имат интеграционни програми и предлагат по-добри възможности за тях, обясни пред телевизия България Он Еър Мария Черешева.

Една от причините бежанците да не остават у нас е, че от 2013 година у нас няма интерграционна програма, която да подкрепя адаптацията им у нас. "Тя беше прекратена, на нейно място се изработи стратегия, но не се намериха пари, за да заработи тя", обясни Мехметай.

Стратегия има, трябва да се приеме план за действие и да се осигури бюджет, потвърди Черешева. И тъй като финанси за нея все още няма интеграцията на бежанците се случва с доброволци и неправителствени организации.

Когато един бежанец влезе в България той се сблъсква с много трудности. Трябва да се има предвид, че е изминал тежък път и има нужда от най-елементарните неща - медицинска грижа, обучение по езика. Сред мигрантите има и много деца, които ако искат да продължат училище, трябва да положат приравнителен изпит, но без знанието на български език няма как да се случи, каза още Мехметай.

Много е тромава и бавна процедурата около получаването на статут на бежанци. Има сирийци, които искат да останат у нас, харесват страната и българите. "Те казват, че България е по-близка като манталитет и общество до Сирия, отколкото една Германия". Но това е едната група от бежанци, които са от страни с военни конфликти. Те получават статут на бежанци по-бързо, обясни Черешева.

Другата група са хората, които са от африкански страни и Иран, където системата е по-демократична и няма ежедневен риск за живота им. Тези хора изключително трудно получават статут, под 1% са получили такъв. "А страната може само да спечели от тях", смята тя.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase