Снимка: архив, Булфото

Предизборната кампания у нас обещава да бъде не просто интензивна, а повод за размисъл доколко стабилна е управляващата коалиция, прогнозира политологът Първан Симеонов в ефира на България Он Ер. В някои градове един срещу друг могат да застанат партньори в централната власт, смята той.

Анализаторът изтъкна, че местните избори ще бъдат едни от най-важните и политическата битка между партиите едва ли ще бъде "по-красива" от обикновено.

По думите му в момента не се вижда нищо ново като похвати. "Има ударно строителство и благоустройство на градската среда. Виждаме разследвания, обвинения, дронове, и т.н., които показват елементи, вероятно на правовата държава, но зад тях прозира като че ли един предупредителен удар през пръстите на някои вкоренили се местни кметове", обясни той.

Той коментира и какво представяне очаква от партиите на местния вот.

Според него Реформаторският блок няма да преживее най-лесните си моменти, тъй като в различни общини няма единомислие за подкрепа на кмет. По думите му реформаторите ще припознаят кметове, които са от сините среди.

"Такива кметове има в Монтана, Кюстендил, Хасково. Реформаторите ще имат сериозни амбиции в Плевен, успешно присъствие във Варна, традиционно сини места", обясни политологът.

По думите му ГЕРБ също много ще разчита на изборите и на местната власт по принцип, тъй като това е "гръбнакът" на партията, каза той.

Според него Патриотите ще имат също любопитни резултати на тези избори. "Те не губят подкрепа, въпреки досега си до властта. Те имат шанс за бележимо представяне", прогнозира Първан Симеонов.

За опозицията вотът също ще бъде решаващ. Изборите ще покажат дали в БСП все още има живец.

"Има населени места, в които червената политика може да се справи - Сливен, Ловеч, Северозападна България", предрече той.

За ДПС той коментира, че на вота наесен ще се види дали ДПС ще продължи с опитите си да се разшири в "несвойствени" райони като Северозапада.

Политологът очерта и феномените, които се забелязват при местната власт.

По думите му хората обикновено приписват позитивите на местната власт - като външният вид на градовете например. Негативите се пишат на сметката на централната власт - бедност, безработица.

"Често се забравя, че местната власт също отговаря за работните места и за икономическата ситуация в общините. Забравя се, че това е сърцевината, а не тротоарите, пеещите фонтани, велоалеите, и т.н.", аргументира се той.

Вижте повече във видеото на България Он Ер:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase