Снимка: БНБ
fallback

15 368 лева е месечното възнаграждение на управителя на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев в съответствие с приетото решение на членовете на нейния Управителен съвет.

По 13 173 лева са месечните заплати на подуправителите, а тези на другите членове на УС са по 4391 лева, съобщават от централната банка.

Сумите са обвързани със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в страната.

Управителят на БНБ взима 70% от средната сума, докато подуправителите и другите членове на Управителния съвет взимат съответно 60% и 20%.

Oще по темата

От БНБ посочват още, че се отменят възнагражденията за участие в заседанията на УС за управителя и подуправителите. Същевременно се въвежда лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

Започва процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки, допълват от БНБ.

"Като първа стъпка в този процес УС на БНБ на основание на чл.16, ал.8 от Закона за обществените поръчки одобри откриване на тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа", гласи съобщението.

БНБ прие и становище по независимата оценка за състоянието на банковия надзор на БНБ, изготвена от Международния валутен фонд и Световната банка. Централната банка на България предлага окончателната версия на доклада да бъде финализирана до края на август тази година.

Този доклад ще стои в основата на плана за реформирането и укрепването на банковия надзор на БНБ, който ще бъде публично обявен до края на септември 2015 г.

Още икономически новини следете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

А законът?

преди 8 години

" Сумите са обвързани със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в страната. Управителят на БНБ взима 70% от средната сума, докато подуправителите и другите членове на Управителния съвет взимат съответно 60% и 20%. "Това е пряко нарушение на закона за БНБ. Никой няма право да нарушава закона по "целесъобразност", заради евтина реклама. Според закона заплатите им не могат да са по-ниски от средната, а тук 70%, 60%, 20%!!! С нарушения на закона държава не се гради.

33

Анонимен

преди 8 години

Каквиса тези заплати а наште родители зимат пенсиа по 250 лв. Значи тои ги зима за 1 месет а песионерите за 5 години.

32

Шаран_БГ

преди 8 години

Оха-а-а!!! Де да бяха взаимствали всичко я от Холандия, я от Дания.... За четвърт век РБ щеше да е цвете цъфнало - не" екзерохинска роза"! А сега доста хорица бавно умират с по 150 лева месечно! Белким те като умрът всичките, да олекне на хазната, да изплатим външния дълг, нашенските чорбаджии да забогатеят достатъчно, че да приключат с "усвояването на средства и да помислят за държавата и народа си!" Не вярвам, мале, не вярвам, кака мома да излезе!!!"Тледайте какъв РЕФЕРЕНДУМ ще ни тектисат !!!

fallback