Снимка: Булфото, архив
fallback

Парламентът създаде разузнавателна общност, която ще е част от новосъздадения Съвет по сигурността към Министерски съвет. Това стана след като депутатите приеха окончателно на второ четене рамковият закон за управление на националната сигурност.  

Съветът по сигурността пък е на подчинение на премиера, е записано в закона.  

В разузнавателната общност влизат секретарят на Съвета, главният секретар на МВР и шефовете на ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и "Военна инфрмация".  

"Премиерът ще е шеф на разузнавателната общност, ще е нещо като шеф на разузнаването", възмути се соцдепутатът Красимир Янков.

Той попита и дали вносителите могат да кажат дали Барак Обама е шеф на разузнаването в САЩ. 

"Разузнавателната общност ще е част от Министерския съвет, няма нищо странно, че премиерът ще е начело", отвърна рефрматорът Атанас Атанасов. 

Разузнавателната общност ще изготвя по своя инициатива доклади за националната сигурност. При нужда към състава й ще се присъединяват и лъководни служители от министерствата. 

С новия закон се регламентира дейността на Съвета по сигурността. Той ще изготвя анализи и прогнози, свързани със защита на националната сигурност. 

В закона е записано и че правителството ще предлага на президента да назначи и освободи шефовете на ДАНС, Държавна агенция "Разузнаване" и служба "Военна информация". 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 8 години

Трябва да се побърза да се даде на БиБитко корона и жезъл, и да си го произведем Цар на българите, ама пожизнено. Така няма да се плащат пари за изборите, той ще царува ли царува докато от родината нищо няма да остане. Няма да има НС което да смуче от бюджета, пара ще се спести, сума ти пара!

16

Анонимен

преди 8 години

Това е най-хубавата новина, която някои хора сме прочели до сега.

15

Баба Пръдла

преди 8 години

Явно никой от гласувалите закона не е разбрал какво е това разузнавателна общност. Пък и не е имало кой да им обясни. Също така нищо не е разбрала и Верочка, авторката на горната дописка.

fallback