Снимка: Булфото, архив
fallback

ГЕРБ, РБ, ДПС, ПФ, АБВ и БДЦ внесоха нов проект за промени в Конституцията. Това стана ден след като мнозинството се разбра да изтегли първия вариант и да се обедини върху друг.

Oще по темата

Макар за внасянето да са нужни 60 депутатски подписа, управляващите държаха да съберат минимум 180.

Това всъщност е конституционната подкрепа, с която измененията в Конституцията може да бъдат приети на първо четене.

Под новите промени са се подписали всички депутати от ГЕРБ, РБ, ПФ и ДПС. От АБВ са се подписали трима, а от БДЦ един не е сложл подпис, защото е в чужбина. Това съобщи шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Събирането на заветните 180 подписа до последно бе под въпрос заради отказа на реформатора Димитър Делчев да сложи своя. Наложи се лично лидерката му Меглена Кунева да му се обади, за да направи той компромис.  

"По настояване на госпожа Кунева, която е поела ангажимент към премиера Борисов съдебната реформа да тръгне, се съгласих да положа 180-ния подпис. Но това не означава, че ще гласувам охтно", каза Делчев.

Той обясни, че заедно с колегите си от РБ ще внесат промени между първо и второ четене, които ще са сходни с оттегления първи проект. Става дума за явното гласуване във ВСС и възможността съдилищата да могат да сезират КС. 

Шефката на парламента Цецка Цачева потвърди, че гласуването на новия проект ще бъде в началото на септември.

Предстои да се променят решенията, с които бе избранна временната комисия за промени в Конституцията и процедурните правила за измененията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 8 години

Без ДПС пак не стана

56

Анонимен

преди 8 години

Този *** ли избрахте да е лицето на статията ви?!?Който го осъдиха и не си лежа присъдата.За каква конституция ще ми говори тоя бе???Сами си правете изводи,какъв "ремонт" ще е на конституцията .Аман от ***

55

възмутен

преди 8 години

С възмущение наблюдаваш по време на парламентарния контрол как каторазсилен Красимир Велчев сновеше между депутатите и настоятелно ги молеше да се подпишат.До кога Цветанов ще го държат отвън да не са го прибрали в Централния.За решаващия подпис на депутата Делчев навярноКунева добра сделка е сторила.Все си мислех чежсе срещат не подкупни хора но и 180 решаващия се продаде.

fallback