Снимка: архив Булфото

Депутатът от партията на вицепремиера Меглена Кунева ДБГ, част от Реформаторския блок, Димитър Делчев отказа да подпише новия проект за изменение на Конституцията, въпреки че вчера реформаторите си стиснаха ръцете с ДПС за новите поправки.

Заради това от дневния ред на парламента отпадна обсъждането на внесения вече проект за промени в основния закон и започна събирането на подписи за внасяне на нов.

Делчев обаче не е съгласен с това положение. "Не подписах проекта за промени в Конституцията, защото той е отстъпление от радикалната съдебна реформа, която обществото очаква", написа той в съобщение до медиите, като уточнява, че това е личното му мнение, взето по съвест.

"Държа на единството, новият законопроект е в посоката на съдебна реформа, която е недостатъчно радикална и за мен представлява отстъпление от това, което обществото очаква", мотивира се още той.

Според него и проектът, внесен през май, е бил отстъпка от нужните промени.

"Тогава подписах заради единството и консенсуса. Сега подчертавам, че това не са радикалните мерки, от които съдебната система има нужда", каза още Делчев като добави също, че като юрист не приема отпадането на явното гласуване на ВСС и ограничаването на възможността да се сезира Конституционния съд.

Димитър Делчев не подкрепи тази сутрин и отлагането на гласуването на измененията в Конституцията в пленарна зала, като обясни, че иска да е напълно убеден, че този проект е стъпка в правилната посока, а не опит за стопиране на реформата.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase