Снимка: Булфото, архив

Ако бъде избрана за омбудсман Мая Манолова няма да има кабинет, а ще бъде навсякъде при хората с проблеми. Това обяви тя при изслушването й за омбудсман в комисията по правата на човека в парламента. Заедно с нея депутатите изслушаха и другия номиниран за поста - сегашният национален защитник Константин Пенчев, издигнат от РБ. 

"Ще ме виждате в ромските гета, на полето, в болниците и парламента, където се обсъждат правата на гражданите", каза Манолова по време на изслушването. Тя обясни, че по време на цялата си политическа кариера не е имала кабинет, освен за година и половина, когато бе зам.-шеф на Народното събраное.  

"Моето движение от тази до другата сграда е приемна. Нямам приемно време, то е винаги, кабинетът ми е навсякъде", каза тя.

Още по темата
Константин Пенчев пък обясни, че ако бъде избран, през втория си мандат ще се пази от популизма, ще е борец и обединител. Той отчете като своя заслуга, че е направил институцията разпознаваема и уважавана.

"За някои съм омбудсман, за други боцман, а за трети просто Пенчев, но хората знаят кой съм и какво правя", каза защитникът. 

По време на изслушването Мая Манолова разказа, че от дете се е вълнувала от защитата на слабите и беззащитните, това я накарало да стане адвокат и да влезе в политиката и да стигне до днешния ден. Тя припомни многото каузи, които е защитавала като депутат - борбата срещу монополите, срещу частните съдебни изпълнители, на малцинства, срещу незаконното подслушване, полицейското насилие и други. 

Манолова даде да се разбере, че БСП вече й е тясна.

"Партийно-политическата роля се оказа много тясна за ефективната защита на националната кауза", каза тя.

Депутатката обясни, че колкото и да е убедителна в зящитата на нечии права, винаги съществува съмнението, че защитава само една част о гражданите, защото е ярък партиец. "А проблемите нямат цвят, те не са леви или десни", каза Манолова.

Константин Пенчев пък разказа какво е свършил през първия си мандат. Той обясни, че заслугата за създаване на зоополиция е и негова, съобщи множество случаи, в които институцията му се е намесила, за да закрие детски дом или защитено жилище без условия за децата. 

През втория си мандат той се видя като борец за човешки права, обединител и посредник. В отговор на въпроси на неправителствени организации Константин Пенчев се застъпи за текст в НК, който регламентира престъпленията от хомофбия. Той се застъпи и за дебат за правото на семейно съжителство на еднополовите. Константин Пенчев разкритикува и изваждането на уязвими групи от незаконни постройки без да им е осигурен алтернативен подслон. 

Подобни отговори на същите проблеми даде и Манолова. Според нея дебатите за правата на хмосексуалните объче трябва да тръгне отдолу. Тя разкритикува и двойния стандарт на европейските институции, които не реагират, когато във Франция бутат ромски гета, но тук ни порицават. Въпреки това тя обясни, че няма как да не защити бременна или дете, изведени от незаконна постройка без да им е осигурен друг дом.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase