Снимка: архив Булфото

Присъединяването на България към еврозоната остава приоритет на страната ни, посочи министърът на външните работи Даниел Митов на годишната среща с посланиците на Република България, която започна в Резиденция "Бояна". Той очерта предизвикателствата пред външната политика.

Митов отбеляза, че кризата в Украйна и анексирането на Крим са променили коренно стратегическата среда и са застрашили устоите на европейската архитектура за сигурност.

"Ние сме на граничната линия на противопоставянето на Запада и Русия, коментира той. Това противопоставяне не беше наш избор, наш избор е обаче каква политическа позиция ще заемем в този момент", посочи Митов.

Той каза, че това са различни ценности системи, а българският народ и неговите институции отдавна са направили своя избор с членството на България в ЕС и НАТО.

"Ние сме на страната на свободата, демокрацията и правата на човека. Не можем да подкрепим тези, които се обявяват против правото на един народ на европейски път на развитие, каза външният ни министър. В същия момент обаче, трябва да пазим каналите за комуникация и сътрудничество с Русия отворени там, където е възможно", отбеляза Митов.

Всички се надяваме, че Минските споразумения ще бъдат спазвани, каза той.

"Единството на страните членки от ЕС е от ключово значение за постигане на реално прилагане на договореностите от Минск", посочи министърът и отбеляза, че рестриктивните мерки на ЕС срещу Русия са средство за постигане на тази цел, а не наказание.

Даниел Митов отбеляза като друго предизвикателство миграционният натиск и посочи, че в последно време проблемът с миграцията се е утвърдил като основен както за страната ни, така и за ЕС.

"За нас темата за миграцията е неразривно свързана и с присъединяването на България към Шенгенското пространство, заяви още министърът и посочи, че България изпълнява всички шенгенски изисквания. Разширяването на Шенгенската зона би укрепило нашите граници и изпратило силен политически сигнал за единството на ЕС в борбата срещу тероризма и нелегалната миграция", посочи министърът, цитиран от БТА.

Митов припомни също, че предстои България да поеме председателството на Съвета на ЕС и отбеляза, че чрез председателството можем да подобрим репутацията на страната ни, да повишим влиянието си върху процеса на вземане на решения в ЕС, да станем по-видими на международната сцена. Той отбеляза като приоритет и българските общности в чужбина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase