Любен Дилов-син, Кънчо Филипов, Румен Йончев и Светлин Танчев. Снимка: Булфото

Нова коалиция ще се бори за кметовете в над 200 общини на предстоящите местни избори, та дори ще издигне и претендент, който да влезе в битка с Йорданка Фандъкова, която според всички проучвания е безспорния фаворит за столичен градоначалник.

Въпреки това коалиция "Народен съюз" обещава да излъчи интересна фигура за кандидат за кметския стол в София.

"Рано да се каже името, в средата на август може би ще го представим", обяви Любев Дилов-син, говорител на БДЦ.

В новата политическа формация засега влизат шест партии – БАСТА на отцепника от ГЕРБ Мирослав Найденов, "Бъдеще и развитие за България" на Светлин Танчев, Земеделският народен съюз на Румен Йончев, "Гергьовден", ССД и БДС "Радикали".

Дилов-син обеща,че скоро към тях ще се присъединят още 2-3 формации, имената, на които остават в тайна.

След местните избори, на които ще участват заедно, партиите ще се разпуснат и ще се обединят в една. "Целта е да станем сериозен политически субект", обясни Румен Йончев.

Иначе политическата формация е центриска и засега, поне докато не минат местните избори, ще има трима съпредседатели – Драгомир Стефанов от "Гергьовден", Светлин Танчев и Румен Йончев.

Дилов-син разясни още, че при новото положение скоро парламентарната група пак ще си смени името и вече ще е "БДЦ – Народен съюз".

За по-малко от година след парламентарните избори това ще е третото име на групата на депутатите на бизнесмена Христо Ковачки и бившите народни избраници на евродепутата Николай Бареков.

Те влязоха в Народното събрание с името на партията на бившия телевизионен водещ - "България без цензура". След като формацията на Бареков се разпадна, а ЛИДЕР се опита да привлече на своя страна част от депутатите му, името на парламентарната група беше сменено на БДЦ, а сега отново ще претърпи промяна.

Според Дилов-син депутатите от партиите в Народен съюз имат различия с останалите, но пък те не са толкова сериозни, за да се раздели целостта на парламентарната им група.

Петимата депутати, преди от ББЦ и земеделците, сега вече като част от Народен съюз, няма да подкрепят промените в Конституцията предложени от ГЕРБ, ПФ и РБ.

Според Явор Хайтов е ясно, че съдебната система се нуждае от промяна, но тя е закъсняла повече от девет месеца.

"Така предлаганите ни промени не са това, от което се нуждае българско общество и съдебна система", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase