Снимка: архив Булфото

Президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че партиите в парламента ще запазят конструктивния подход и ще постигнат съгласие за промени в Конституцията с цел подобряване на работата на съдебната власт. Това се посочва в позиция на държавния глава по повод на провежданите в Народното събрание разговори за промените в основния закон, съобщиха от прессекретариата на президента.

От началото на седмицата премиерът Бойко Борисов проведе разговори с АБВ и ДПС относно предлаганата от правителството съдебна реформа. Част от мерките изискват промени в Конституцията, срещу което се противопоставят опозиционните партии.

Още по темата

"Съдебната реформа е ключов национален приоритет и за нейното успешно осъществяване са необходими промени в Конституцията", посочва президентът.

Плевнелиев настоява да не допуска технически спорове относно детайли да се превръщат в непреодолими пречки.

По думите му важно е реформата да генерира устойчивост на промените в съдебната системата, а тя е възможна единствено при максимално широко съгласие.

"Последиците от евентуален провал на реформата ще бъдат изключително тежки за доверието на гражданите към институциите, за ефективното членство на България в европейските структури, в това число и присъединяването към Шенгенското пространство", заявява Плевнелиев.

Държавният глава призовава парламентарно представените политически сили да подходят надпартийно и национално отговорно и да използват следващите дни за намиране на решения и преодоляване на различията там, където все още ги има, в интерес на очакванията на българските граждани и европейските ни партньори.

Президентът изразява своята увереност, че само чрез съгласие могат да се постигнат реални устойчиви стъпки в правилната посока не само по отношение на съдебната реформа, но и във всички останали приоритетни за страната сектори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase