Снимка: БТА, архив

Военният министър Николай Ненчев е на път да се окаже първият член на кабинета, който ще се раздели с управлението заради недостиг на средства.

Още по темата

Според в. "Сега" още миналия месец финансистите на Министерството на отбраната са алармирали, че в края на годината няма да достигнат 40 млн. лв. за заплати.

Проблемите с плащанията може да се усетят още през септември.

Това означава, че Ненчев ще му се наложи да поиска скоро пари от централния бюджет, ако не иска да има брожения в армията. Той вече на няколко пъти заяви, че има нужда от актуализация на бюджета.

В сряда обаче премиерът Бойко Борисов се зарече да поиска оставката на всеки министър, който поиска допълнително пари в края на годината.

"Обръщам се към всеки един от вас с молба да обърнете сериозно внимание на финансовата дисциплина в ръководените от вас ресорни министерства. Това, което ми докладва финансовият министър, не изглежда никак добре - заложеното в бюджета съкращаване на разходите в министерствата не се изпълнява от много от вас", каза на заседанието на кабинета министър-председателят.

Вчера разяснение на думите му направи председателката на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова.

Тя припомни, че в бюджета са заложени съкращения от 10%, но не всички министри се справяли с тях. Стоянова посочи като отличници министрите на енергетиката и на земеделието Теменужка Петкова и Десислава Танева, докато Ненчев не се справял добре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase