Снимка: Reuters, архив
fallback

Девет от 19-те български МиГ-29 се нуждаят от ремонт, пресметна във Варна министърът на отбраната Николай Ненчев.

Той посочи, че се върви към подписване на договор с Полша, където да бъдат поправени двигателите на машините.

Офертата от тази държава е много по-изгодна от руската, посочи Ненчев. По думите му Полша иска с 1,2 милиона лева по-малко за всеки самолетен двигател, освен това предлага и възможност за разсрочено плащане.

"Тъй като сме партньори в НАТО, полските дружества ще ремонтират българските самолети на цената, на която оправят техните", посочи Ненчев, цитиран от БТА.

Oще по темата
Министърът каза, че въпреки проблемите на машините, България може сама да охранява въздушното си пространство поне до средата на следващата година, а целта е дотогава поне част от самолетите да бъдат поправени. Като проблем за летателната ни техника Ненчев посочи още, че авиониката й не е съвместима с НАТО и партньорите не разпознават българските МиГ-ове като свои.

Министърът на отбраната е във Варна, за да проследи националното учение с международно участие на ВМС "Бриз 2015". Той посочи, че е задължително българските военни да поддържат своето ниво, да бъдат достойни партньори в Алианса и да се справят със съвременните предизвикателства.

В отговор на въпрос дали военно учение в Черно море няма да доведе до изостряне на отношенията между Русия и НАТО министърът посочи, че Алиансът никога не провежда непланирани учения, а настоящото издание на българския "Бриз" е 19-о поред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

60

Анонимен

преди 8 години

Както показва историята и съвременността, ракетите са онова супероръжие, което силно респектира и великите сили. Те се страхуват от него, страхуват се от неприемливите загуби, които биха получили в ответен ракетен удар дори с конвенционални бойни глави. И това е една от сериозните причини, поради която искат да възпрепятстват въоръжаването на малките държави с такъв тип оръжиеЗащо бяха съсечени ракетите ни и съсипана армията ни? Сами намерете отговора!

59

Анонимен

преди 8 години

ще плачат плачат и ще паднат после ще си охраняваме с делтапланери хем икономии ще направим танкове също не ни трябват имаме много каруци ще се отбраняваме като спартанци или спартакус

58

Анонимен

преди 8 години

Кажи му ДЪРВЕН ШОП и не го обиждай повече. Никой не обича предателите и продажниците като него. ШОПЕ излез от централата и се срещни с мене ШОПЕ. Ще ти тегля ножа без да се замисля няма да се мъчиш ШОПЕ. Главата ти ще я пратя на СОЛОМОН ПАСИ подарък ШОПЕ! На чело то тище изрежа борец за ДЕМОКРАЦИЯ!

fallback