Снимка: БТА, архив

Лидерът на ДПС Лютви Местан предупреди, че е в ход сценарий, който иска да наложи еднопартийни управления в България. Според него той ще бъде наложен чрез изборния референдум, поискан от президента Росен Плевнелиев.

Местан видя опасността в промените в закона за референдумите, които управляващите са внесли между първо и второ четене.

Още по темата
С тях се улеснява процедурата за внасяне на искане за референдум, пада границата за валидност на допитването и за признаване на резултатите.

Според лидера на ДПС поправките целят да подпомогнат успеха на президентския референдум и въвеждането на смесена избирателна система в страната - пропорционално и мажоритарно. Местан направи подробни сметки за разпределението на мандатите при сегашната избирателна система и ако се въведе смесена и така доказа, че смесената обслужва най-голямата партия, защото ще й даде пълно мнозинство и самостоятелно управление.

"Има сценарий за провеждане на еднопартийни управления чрез промяна на изборните правила. Но те се израждавт в авторитарни. Тогава МВР ще стане не само лицето, но и душата на съвременна България", каза Местан.

В началото на деня той предложи точката за промяна на закона за референдумите да отпадне от дневния ред. Мнозинството я отхвърли, но само няколко минути по-късно тихомълком я прати в десета глуха. По искане на Хамид Хамид от ДПС точката бе заменена със сбогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Норвегия. Така измененията в закона за референдумите станаха 19 точка в дневния ред за седмицата и едва ли ще се стигне до гласуването им.

Преди това в опита си да убеди партиите да не подкрепят измененията, Местан даде пример с допитването в Гърция. "Има нужда да прочетем този урок", каза той. Местан беше категоричен, че ЕС ще се справи с гръцката криза, но предупледи, че това няма да е така, ако след година и англичаните гласуват против ЕС.

Според лидера на ДПС изводът е, че ЕС, основан на референдуми, които се базират на ревизия на решения на представителните власти, не може да оцелее. "Представяте ли си да се подложи след време на референдум дали България да върне на кредиторите 16-те милиарда дълг", попита Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase