Снимка: архив, Булфото
fallback

Приетите промени на първо четене в пенсионната система ще гарантират увеличение на новите пенсии, като за тази цел ще се генерират над 1 милиард лева, който ще се използва за повишаване на най-ниските пенсии, каза в предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.Той е категоричен, че сегашният пенсионен модел не работи.

"Сегашната система, в сегашния си вид, са пагубни въобще за пенсионната система в страната. Желанието тя да се промени беше този двигател, който доведе до общо решение", коментира Калфин.

Според социалния министър новият пенсионен модел ще работи поне 25 години. "Пенсионната система подлежи на политическите промени в бъдеще. Искрено се надявам, че особено с тези промени, които правим - за мъжете с по 1 месец годишно се вдига изискването за възрастта за пенсия, просто няма смисъл някой да се упражнява и да го прави на политически проблем", допълни министърът.

Пенсионният пакет, който предлага кабинетът на служителите в МВР е много по-добър от досегашния, увери още Калфин.

Ивайло Калфин настоя правителството да направи собствен анализ на въздействието върху икономиката на евентуалното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Нерешен остава въпросът в сферата на социалната политика, каза Калфин.

Според социалния министър страната ни все още е далече от евентуално влизане в Еврозоната и с това не трябва да се спекулира от политиците. Той коментира и кризата в Гърция, като заяви, че ако страната излезе от Евросъюза, навлиза в неизвестността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

36

Спеца

преди 8 години

Тоя Калфин , който сменя партии и партньори като носни кърпи , та тоя хубостник , пак лъже и каканиже , като врачка !Това което правят политиците на ГЕРБ и техните сателити е да вдигат САМО тавана на пенсиите и то ....тихомълком!Тавана е на техните хора , държавни служители , полицаи , митничари , пожарникари , военни и т.н. силоваци и чиновници от Държавната администрация!Сега тоя ментьо обещава , че ще вдига най-ниските пенсии???Как , като парите /лъвския пай / ще го грабнат техните

35

Анонимен

преди 8 години

само мизерия

34

ВАНКО

преди 8 години

НЯМА ДА ИМА ВИСОКИ ПЕНСИИ,ЗАЩОТО НЯМА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ-ЕХ,ТОЯ КАЛФИН-ПРИКАЗКАТА ЗА ЩЕХЕРЕЗАДА СМЕ Я ЧЕЛИ ОТДАВНА-

fallback