Снимка: Булфото, архив

Бившият финансов министър Муравей Радев, че най-лошият сценарий за Гърция вече е факт. Според него предстоящият на 5 юли референдум е "измиване на ръцете" от страна на премиера Алексис Ципрас.

Още по темата
"Най-лошият сценарий за Гърция вече е факт. Аз бих казал: "Прости им, Боже, тези хора не знаят какво правят", заяви пред Нова тв Радев.

По думите му, най-страшното е, че няма да има споразумение с тройката кредитори.

"Липсата на такова споразумение значи край не само на свежите пари, които идваха от ЕС. Това би било основание за ЕЦБ да продължава да финансира гръцкото правителство индиректно чрез програмата за спешна ликвидност. В момента, в който ЕЦБ врътне кранчето на тази подкрепа, гръцката финансова система ще се изпари за броени дни. Гърците вече спряха да си плащат данъците. Правителството има да събира 80 млрд. евро данъци. Как може с тези малки приходи да поддържат тези високи разходи", попита експертът.

Той прогнозира срив на държавните и общинските бюджети в закъсалата южноевропейска държава. Според Муравей Радев обаче банките с гръцки собственици у нас няма да пострадат, защото са стабилни и в своя портфейл нямат гръцки държавни ценни книжа, които да ги повлекат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase