Снимка: Булфото
fallback

Пострадалите по време на наводнението в Мизия ще получат финансова помощ. Комисията по бюджети в Европейския парламент одобри отпускането на средства за бедствието. Решението бе прието с пълно мнозинство на редовно заседание в Брюксел, съобщи БТА.

Отпускането на помощта за България, която възлиза на 1 983 600 евро, следва да бъде гласувано и на пленарна сесия, което е планирано за юли в Страсбург.

При обсъжданията евродепутатът Андрей Новаков  изтъкна, че е необходимо съкращаване на процедурите за отпускане на помощ от фонд "Солидарност", за да достигат средствата навреме до засегнатите семейства. Според него, "бързата реакция в подобни случаи е от изключителна важност, за да бъдат преодолени по-бързо последствията в засегнатите райони". Най-големият дял от спешната помощ се предвижда да се използва за възстановяване на инфраструктурата и особено на водопреносната мрежа.

Докладът, в който се разглежда помощта за България, предвижда подкрепа за засегнати от наводнения райони в Италия и Румъния, пострадали в същия период.

Фонд "Солидарност" на ЕС осигурява финансова помощ в случай на природни бедствия, ако щетите надвишават 3 млн. евро или 0,6 % от БВП (за страните с по-ниско от средното ниво на БВП).

Годишният бюджет на фонда възлиза на 1 млрд. евро и се използва за спешно възстановяване на инфраструктурата, свързана с транспорт, телекомуникации, доставяне на питейна вода, енергетика, доставяне на временно убежище или спешна помощ за пострадалите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Кукувица

преди 9 години

Почти 2 милиона за хората от Мизия и почти 2000 милиона за Василев и неговите хора.

4

Берлин

преди 9 години

А Путин с колко ще помогне? Братски народи сме все пак. :)))

3

Ne sme ot скоро е Бя

преди 9 години

Сега трябва да намерят кой да ги открадне за да не получат хората нищо.

fallback