Снимка: БТА
fallback

Фокусът на икономическите политики трябва да бъде поставен върху малките и средни предприятия, които генерират заетост, внедряват иновации и ускоряват технологичния и икономически растеж.

За това призова президентът Росен Плевнелиев, който откри днес международния бизнес форум "Ролята на бизнес организациите в подкрепа на предприемачеството".

Събитието се провежда по повод 120-годишнината от създаването на Българската търговско-промишлена палата и в него участваха и президентите Петър Стоянов (1997-2002г.) и Георги Първанов (2002-2012г.), съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Плевнелиев само заедно държавните институции и бизнеса могат да постигнат успех в усилията за повишаване на общественото благосъстояние. 

Президентът смята, че големият урок от финансовата и икономическа криза от 2008 г. е, че именно реалната икономика, насърчаването на производството и предприемачеството, са важните фактори за постигането на устойчив растеж.

"България трябва да се възползва от възможностите, които дава планът на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, да подобри усвояването на европейските фондове и да работи целенасочено за подобряване на предприемаческата екосистема у нас", заяви още държавният глава.

Според Росен Плевнелиев Българската търговско-промишлена палата има потенциал да участва активно в този процес.

"Подкрепата за предприемачите ще е централен приоритет на Европа през следващите години. Както планът "Юнкер", така и Механизмът за свързване на Европа и програмите за трансгранично сътрудничество, могат да бъдат използвани за подобряване на инвестиционната среда, стимулиране и подпомагане на малките и средни предприятия, поощряване на предприемаческата инициатива", посочи държавният глава. 

По думите на президента от изключително значение е и създаването на благоприятни възможности за лесен достъп до финансов ресурс на стартиращите компании.

В България вече има успешен пример с усвояването на средства по програма JEREMIE, като през предходния програмен период в рамките на програмата са подкрепени 7000 малки и средни фирми и са стартирали над 120 нови български компании. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

българин

преди 8 години

В тоя президент нито има визия,маниер нещо приемливо за визия а за речите му не ми се слушат тъпотии и долната слагаческа усмивка към господарите ужас е от всякъде Борисов как можа да назначиш такава кукла за президент отврат от всякъде.

9

Асеновец

преди 8 години

Стига държавата е защитавала интересите на олигархията. Стига геноцид над българския народ

8

Анонимен

преди 8 години

Огнян Дойнов почина през 2000г във Виена.

fallback