Снимка: архив, Булфото

Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал,  се посочва в изявление на министъра на отбраната Николай Ненчев, разпространено от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Поводът е направеното днес изявление на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър.

Още по темата

"Днес имах среща с посланика на САЩ Марси Рийс по нейна молба, по време на която бях информиран, че предстои изявление на американската страна за разполагане на техника в няколко източноевропейски държави. В разговора ни обаче не беше предоставена друга информация и подробности за броя и вида на техниката", заявява Николай Ненчев.

Към България до този момент не е отправяно официално предложение за разполагането на американска техника и персонал, посочва той.

"Ако подобно искане постъпи, за това ще бъде уведомено както българското общество, така и останалите български институции.  Едва тогава ще започне процедурата по приемане и съгласуване на предложението", отбелязва българският министър на отбраната.

Утре и вдругиден министърът на отбраната Николай Ненчев ще участва в среща наминистрите на отбраната на страните-членки на НАТО на 24 и 25 юни в Главната квартира на Алианса в Брюксел.

Там те ще разгледат развитието на концепциите за усилени Сили за отговор на НАТО и за Планове за нарастващ отговор, както и изграждането на Щабните елементи за интегриране на сили на Алианса на териториите на България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния.

По време на двудневния форум ще има и заседание на Комисията НАТО-Украйна, както и на министрите на отбраната във формат мисия "Решителна подкрепа".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase