Снимка: flickr

“Котка в чувал с нашите пари” – така министърът на здравеопазването Петър Москов определи остойностяването на клиничните пътеки в момента.

Пред Нова телевизия той коментира, че ако една пътека в момента струва 1 000 лева, никой не знае защо това е така, а преговорите между лекарското съсловие и здравната каса се изчерпват с “Хайде догодина да е 1 200 лева”.

В момента остойностяването на клиничните пътеки не дава отговор дали се гарантира качеството на лечение, дали се осигурява достойно възнаграждение на медиците, каква част от парите се отделят за режийни, битови и стопански разходи, както каква е реалната стойност на лечението.

Москов подчерта, че като се извърши реално остойностяване на пътеките, ще се изсветлят доходите и начинът, по който се харчат парите, както и ще стане ясна реалната необходимост от финансиране на здравния сектор.
“В момента, в който не знаете дали тази чаша струва 10 лева, а ви я продават за 20 лева – това не е остойностяване, а грабеж”, коментира той.

По думите на министъра 53% от парите, които се влагат в здравеопазването, минават през здравната каса и бюджета, а 47% вадим от джоба си. По думите му твърдението, че здравеопазването у нас е безплатно, е предизборна пропаганда, защото в момента “не знаем какво точно се финансира с тези 47% - моят бонвивански начин на живот или лечението”.

Москов подчерта, че през последните 10 години за здраве се харчат три пъти повече пари, но това не е довело до по-добри резултати. Същевременно в момента има значение в българската болница дали си богат или беден, посочи той.

“Нуждата от промяна е не просто задължителна, тя отдавна е трябвало да се случи”, коментира здравният министър. Във всички болници и клиники и в момента има някакъв вид доплащане, който е абсолютно легален.

С разделянето на медицинските дейности на два пакета ще се прекрати потока от кеш към болниците и ще се търси резултат от лечението. “Преставаме да финансираме структури, а ще финансираме пътя на лечението, който трябва да бъде гарантиран. Ако лечебните заведения не могат да гарантират самостоятелно и в група, че могат да осъществят лечението, няма да има договор с касата. Пациентите няма да се въртят като футболна топка между болниците”, коментира той.

Москов посочи, че здравноосигуреният българин няма да има причина да плаща каквото и да било за лечението на тези заболявания, които формират 95% от причините за инвалидизация, смърт и живот в болест.

Същевременно и в момента има редица заболявания, за които така или иначе приемът за лечение се отлага. Въпросът е да се определи какъв е периодът от време, в който пациентите трябва да бъдат приети за лечение.

Министърът припомни, че с европейски пари ще продължи реформата в спешната помощ, както и обновяването на автопарка и ремонтите на сградния фонд. Ще бъде подсилена и доболничната помощ, за да се извадят от болниците дейности, които не е нужно да се осъществяват в тях, както и да се направи реална оценка на стойността им.

Москов посочи, че лекарският съюз няма основания от притеснение за оценките на пациентите, защото те ще се правят на базата на общоприети в европейските държави критерии. Той посочи, че доброто отношение към пациентите трябва да се превърне в стандарт за работа в лечебните заведения и подчерта, че повечето от оплакванията и в момента не са толкова за качеството на лечение, колкото заради грубо отношение.

Още икономически и световни новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase