Снимка: Булфото, ахрив

В момента фокусът на дискусиите около ромите в България е предимно насочен към мерките за сигурността и прилагането на закона с цялата му строгост еднакво за всички. Това безспорно е изключително важно, но трябва да говорим и за образование. Само след пет години една четвърт от влизащите на пазара на труда ще са от ромски произход. Това заяви вицепремиерът и лидер на ДБГ Меглена Кунева на конференция на Световната банка.

Тя коментира, че за да бъде българската икономика конкурентноспособна е необходимо да има и квалифицирана работна ръка. По думите й в 21-ви век са необходими много повече умения от базисна грамотност, а нейната липса отделно е рецепта за провал.

"Без мерки в тази посока ще сме от криза в криза без устойчиво решение", посочи още тя. По думите й сред тези мерки освен такива за родителите, които не пуснат децата си на училище, трябва да присъстват и санкции срещу директори на училища, които не отчитат достоверно дали децата посещават учебни занятия, за да запазят бройката им в даденото училище.

Кунева коментира още, че въпросът за легалната миграция е политически чувствителен, но трябва да си признаем, че българите са застаряваща нация и този проблем трябва да се адресира.

"Трябва да изработим комплекс от мерки, за да привлечем квалифицирана работна ръка, но и да отглеждаме наша, която да плаща данъци и да спомага за икономическия растеж", каза още вицепремиерът. Като такава тя посочи "синята карта" за висококвалифицирани специалисти от трети страни и стимули за привличане на българската диаспора, включително и от историческите български общности.

Тя коментира, че трите стълба на растежа са политическа стабилност, възможността да се налага закона, добрата правната рамка и пазарът на труда. Вицепремиерът коментира като положителен факта, че има съвпадение между мерките, които полага правителството и чувствителността на бизнеса по определени теми по повод гласуването в залата на въпроса "Кое би стимулирало най-силно развитието на бизнеса и инвестициите в България?".

47% от участващите посочиха борбата с корупцията за реформата с най-голям ефект, а 21% гласуваха за съдебната реформа. Тя припомни, че вчера правителството прие Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични постове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase