Снимка: Reuters, архив

Депутатите отрязаха помощите, които взимат родители на деца, които вече имат наследници.

Предложението непълнолетните майки да получават детски добавки само в натура, а техните родители ще бъдат лишени от правото да получават помощите, беше записано в приетите от парламента на първо четене промени в Закона за семейните помощи за деца, внесени от кабинета.

Дава се възможност обаче, ако непълнителните родители посещават редовно училище, да бъдат стимулирани допълнително с еднократна финансова помощ, която се равнява на годишната сума от детските добавки.

От "Атака" също имаха предложения за промени в закона, като те предвиждаха майки, които са под 18 години въобще да не получават помощи, което според тях ще спре феномена "деца раждат деца", за да живеят от парите за тях. Очаквано искането им не беше прието.

От БДЦ пък излязоха с друго предложение – детски да получават всички родители независимо от дохода си, но мнозинството отхвърли искането.

В момента всеки с доход над 350 лева на член от семейството, няма право на тази помощ.

Парламентът реши още, че държавата ще спира всички видове семейни помощи на родители, които допуснат настаняване на детето извън семейството.

Ако детето бъде дадено в дом по-късно, родителите ще трябва да върнат и парите, които са получили за първите две години от отглеждането му.

Освен това се въвежда еднакъв размер на помощта за първо, второ и трето дете. Сега за първо детските са 35 лева, за второ – 50, за трето също са 35 лева.

Размерът на детските ще бъде определен в Закона за бюджета за следващата година.

Затяга се и режимът за помощите на майките студентки, след като се оказа, че има схема за източване на пари от държавата и по този начин.

Цялата помощ от 2800 лева вече ще се получава не при раждането, а половината ще е при записването на следващ семестър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase