Снимка: БТА

Лидерът на БСП Михаил Миков обвини правителството, че няма ясен анализ и коментар на случващото се в столичния квартал "Орландовци", където все още не е стихнало напрежението между българи и роми след мелето в събота вечер. Според него правителството не се справя.

Още по темата

"Фактите са Гърмен, фактите са тези настроения в българското общество, които водят до това, че един министър казва: "няма да влизат линейки в гетата!" Един кмет заявява, че циганите няма да гласуват. Такъв тип послания имат фашистки оттенък", коментира Миков.

По думите му много често междуетническите последици се откъсват от социално-политическата среда.

Големият проблем обаче е социално-икономически, "Орландовци" е социално-икономически проблем, подчерта лидерът на БСП.

Според него проблемът с незаконното строителство също не бива да бъде етнизиран. Той смята, че по темата все още не е започнал отговорен разговор.

"За жалост Орландовци е симптом, Гърмен е симптом и реакцията на властите, на министри също е симптом за неразбиране на проблема", отбеляза Миков.

"Може би трябваше да се случи това, за да се разбере, че София не е бляскавата витрина, която се продава на нашите чужди гости, които от време на време идват тук да направят някое рязане на лента и да се представят пред публиката като добри приятели на България", коментира Миков.

По думите му в София има и такива квартали, които се наричат гета и това е големият проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase