Менда Стоянова. Снимка: Булфото, архив

Според председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова от ГЕРБ е съвсем реалистично е на 10 юли да се избере управител на БНБ.

Още по темата
Мандатът на настоящия Иван Искорв изтича на 10 октомври, но вече се чака оставката му, многократно искана от премиера Бойко Борисов и представители на мнозинството заради казуса с КТБ.

Вчера НС прие и процедура за избор на новия гуверньор.

„Чисто технологично процедурата включва седем дни, в които трябва да се направят предложенията. След това текат нови седем дни, в които на сайта НС тези кандидатури ще бъдат на разположение на цялата общественост и чрез него ще имат възможност да зададат своите въпроси и да изкажат своите становища”, обясни Стоянова.

Тя уточни, че след 14 дни считано от вчера предвиждат да направят изслушване в комисията по бюджет и финанси на номинираните кандидати.

„Една седмица след обсъждането бихме могли да направим избор в зала. 10 юли е съвсем реалистичен срок”, каза още Менда Стоянова.

Радан Кънев от РБ внесе яснота и по въпроса защо обединението се отказа от номинацията на Бисер Манолов за управител на БНБ, след като преди това я обяви официално.

„Няма кандидат на ГЕРБ, на Реформаторския блок. Моето мнение е, че мнозинството трябва да внесе заедно предложение за един или повече кандидати за БНБ. Въпрос на преговори е между партиите в мнозинството“, обясни той.

Според него най-важното е мнозинството да има обща кандидатура

Емил Димитров от ПФ пък смята, че всеки кандидат за управител на БНБ има шанс.

Именно негово беше предложението да се определят правила за избора на новия гуверньор, а вчера патриотите официално номинираха Григорий Вазов за поста. Така той ще се бори за стола на Искров срещу Димитър Радев, кандидатът на ГЕРБ.

Комисията по бюджет и финанси  пък прие на първо четене промяна в Закона за БНБ,  с която новоизбраният управител на централния трезор ще встъпи в длъжност с нов мандат.

Според сега действащият закон, ако управителят на БНБ прекрати предсрочно мандата си, наследникът на поста изкарва само остатъка от предишния.

С приетите промени членовете на УС на БНБ ще бъдат избирани с мандат от шест години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase