Снимка: архив Булфото

Колко струват всички чиновници в България?  Този въпрос зададе депутат от мнозинството на финансовия министър Владислав Горанов. Отговорът на министъра е конкретен -  3,5 млрд. лв. средно на година. Толкова е издръжката на държавната администрация.

Към края на 2014 г. 140 767 души са ангажираните в структурите на администрацията, цитира „Дарик”. Това са данни от Годишния доклад за състоянието на администрацията.

В централната администрация – министерства, агенции, комисии и други работят 107 742. 33 025 са наетите в териториалните звена - областни управи, общински управи, специализирани звена и др.

52 млрд. лв. струва така наречената издръжка на чиновниците за 14 години. „Издръжката” включва разходите за храна, лекарства, материали, външни услуги, текущи ремонти, командировки, ток, парно и вода, обучения, горива.
В тези средства не са включени заплатите на чиновниците.

Най-добре са живели чиновниците през 2005 г. Тогава издръжката им е достигнала 3 млрд. лв. за централната администрация и 1 млрд. лв.за местната. През  2014 г. данните са съответно 1,7 млрд. лв. срещу 1,5 млрд. лв.

Изводите от справката са, че за 15 години издръжката на чиновниците по места е скочила двойно, за сметка на разходите за централните администрации, които са намалели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase