Десислава Атанасова. Снимка: Булфото
fallback

Проектът за падане на банковата тайна за стотици ВИП-вложители, политици, партии, топ чиновници и прочие влезе в деловодството на парламента. Той бе представен от шефката на временната комисия за КТБ Десислава Атанасова. Подкрепа за проекта са дали всички партии в парламента, стана ясно от думите й.

"Текстовете в Закона за кредитните институции предлагат падане на банковата тайна за всички физически и юридически лица, размера на техните влогове и сметки, на които са предоставени привилигировани лихвени условия, ако тези лица са извършвали разпоредителни сметки след поставяне на банката под особен надзор", обясни Атанасова.

Партиите предлагат да падне банковата тайна за преференциалните кредити две години преди несъстоятелността на КТБ. На показ ще бъдат извадени и сметките на всички, които са направили волеизявление за цесия или прихващане. Ще бъдат извадени и сметките, влоговете и кредитите на партиите и на представителите на държавната администрация, техните семейства и на свързаните с тях юридически лица.

Проектът предвижда да се даде публичност на консултантските договори и договори за наем между банката и партии и всички свързани с тях лица. "Тези сведения ще бъдат от началото на съществуване на банката до несъстоятелността й", каза Атанасова. 

Разсекретените данни ще се оповестяват публично от финансовия министър, председателя на Фонда за гарантиране на влоговете или от синдиците. С промените в закона партиите са готови да дадат на фирмата, която ще разследва паричните потоци от КТБ, достъп до всички транзакции на свързани лица в реално време, дори и в офшорни зони. 

Атанасова съобщи, че по нейна инфрмация изборът на разследващата фирма е сведен до двама кандидати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

анонимен

преди 8 години

Ако това стане ще е добре дори някой и да го покрият но поне ще излезе някаква истина а не както до сега само приказки и нищо не показват да се знае поне част от истината.

8

Анонимен

преди 8 години

Мутрата чакаше до сега за да се прочистят всички кредитни досиета на хора от ГЕРБ и сега са много ербап

7

Мирослав

преди 8 години

И аз съм сигурен, че който не трябва да се показва в този списък, отдавна си е оправил сметките с тази банка! Сега ще изкарат дядо Пешо от Севлиево, че имал 20 бона на влог, които цял живот е събирал... Защо не изкарате и тези с кредитите за милиони, които няма да се върнат никога? То бива бива да ни мислите за прости, ама чак пък толкова... Тази държава върви към разруха само! Никакъв просперите не виждам! МРЗ с 16лв повече, щели да засилят потреблението... 16лв са 3 кутии цигари....

fallback