Снимка: архив Булфото

След изнесения от нас факт, че Тома Белев е член на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС), от Министерство на околната среда и водите (МОСВ) реагираха като ужилени. В публикуваното снощи прессъобщение те опровергават, че Белев е член не на ВЕЕС, а само е назначен в междуведомствената комисия към Специализирания състав към ВЕЕС.

За неспециалистите трябва да обясним, че всъщност участието на Белев в Междуведомствената комисия му осигурява още по-голямо влияние, не само върху Висшия експертен екологичен съвет, но и върху цялостната политика на Министерството на околната среда и водите. Тези чиновнически структури са най-висшата форма на корупция в МОСВ. Тези органи са създадени с едничката цел да малтретират, рекетират и тормозят българския бизнес. Те всъщност са истинските ядра на да корупция преплитащи в себе си интересите на чиновника и клиентелистките интереси на зелените неправителствени организации. Такива структури съществуват във всички министерства, агенции и общини, мачкайки и унижавайки всеки дръзнал да прави бизнес в България.

Така наречената Междуведомствена комисия към Специализирания състав на Висшия екологичен експертен съвет всъщност е най-важната структурата на министерството. В тази комисия постъпват всички искания от инвеститори и от тази комисия зависи съдбата на всеки проект. Тя дава становище трябва ли за конкретен проект да се изготви Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) или не. Има ли нужда от екологична оценка или дали въобще има нужда от тях (ОВОС или оценка). Тома Белев не само ще има пряк достъп до всички проекти, но в зависимост от личните си или корпоративни интереси ще може да борави с тях както си иска. Влиянието на Белев в комисията на ВЕЕС ще е много силно, защото другите участници - чиновниците от различни министерства, знаят за неговите протекции.

Назначаването на г-н Белев на тази длъжност може да се тълкува единствено и само като отказ от страна на държавата и правителството да взимат управленски решения и да търсят баланс между природата и бизнеса. По тази причина, за да не се допусне продължаващият екологичен рекет на бизнеса и общините, ние днес завеждаме дело срещу Министерство на околната среда и водите за отмяна, на непрозрачния и клиентелистки Правилника за функциите, задачите и състава на експертните екологични съвети (ЕЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase