Снимка: Булфото, архив
fallback

Политиците ще обсъждат нова идея за справяне с проблема с отпечатването на бюлетините за местните избори – балотажът за кметове да се проведе 2 седмици вместо 7 дни след първия тур на вота.

Oще по темата
Вариантът е бил лансиран от експерти на среща в четвъртък, разказаха за „Труд“ от управляващата коалиция.

Причината – обикновено в поне 50% от общините има балотаж, а заради забавяне на протоколите от избирателните комисии за определяне на кандидатите за кмет на втори тур във всяка община, печатниците ще имат едва 2 дни за производство на изборните книжа.

Само нужните бюлетини вероятно ще са над 7 милиона, показват сметките.

За да се реализира идеята обаче пак може да се наложи промяна в Изборния кодекс, а ГЕРБ и РБ засега са против.

В закона изрично пише, че вторият тур трябва да се проведе „не по-късно от 7 дни“ след първия.

„Ще се мислят варианти. Ако се наложи такава поправка за отлагане на балотажа със 7 дни може да се търси консенсус между всички само тази част от кодекса да се пипне“, обясниха депутати.

Бюлетините за първия тур – над 18 милиона на брой, ще се печатат у нас и може да не се наложи купуване на техника за БНБ.

Очаква се две печатници да се включат, освен БНБ и другите две, които имат капацитет за дейността.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Бивш член на БСП

преди 8 години

Д-р Пецкалов от километри ти личи , че си необразован червен *** и ти е мъка , че БСП няма да има нито един кмет на град. Това ще е последния пирон в ковчега на т.н. столетница. Вече с вашата мини партийка никой не се съобразява .

5

info.

преди 8 години

До Д-р ПецкаловКакто и да гласуваш,това няма да има никакво значение,властта определя кой да спечели и кой - НЕ.На изминалите избори активността на гласуване е около 40% но за сметка на това пък около 5млн.отчетени гласа!?А сега си направи извода дали изобщо трябва да се гласува.

4

Митьо

преди 8 години

До ТеткоСъбитията около конгреса на ФИФА показаха, че не си прав. Светът се променя, а в някои части вече се промени. Вашите хора някъде вече не пеят в хора. Народите започнаха да се освобождават от жидовското робство.

fallback