Снимка: БТА

Подготвят се законови промени за облагане с допълнителен акциз на сол, захар, трансмастни киселини и кофеин, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Петър Москов, който участва в Петия национален конгрес на пациентските организации, цитиран от БТА.

Още по темата
Предвиждания, направени на базата на икономически и финансов анализ, сочат, че акцизът ще доведе до 150-200 млн. лв. приходи, които ще се използват за профилактика, превенция и терапия, обясни той.

Москов съобщи още, че целта, която в момента екипът на НЗОК и екипът на Министерството на здравеопазването към момента са обявили, е евентуален преразход в бюджета на касата около 30 млн.лв.

Дали ще я постигнем не знам, но усилията са в тази насока, призна той и уточни, че изходът е по-бързо приемане на законовите условия, които променят начина на разходване и на финансиране на системата, както и нейната структура.

Със здравните вноски трябва да се плащат заплати на лекари и лечението на пациентите.

Анализ на НЗОК показва, че при тези темпове на растеж,  би трябвало цените на клиничните пътеки да се намалят с 13 на сто, коментира подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.

Лекарският съюз дава сигнали, че не е съгласен с намаляването на цените, но има и други механизми, които могат да се използват, допълни той.

Петров посочи, че е възможно за плащанията към болниците и за лекарства НЗОК да използва надсъбраните средства от здравноосигурителни вноски, но сумата ще е ясна към септември.

По думите му има и възможност към средата на годината някои от дейностите, извършвани в болничната помощ, да се прехвърлят в доболничната помощ - 15-20 клинични пътеки и процедури в областта на очните заболявания, лъчетерапията и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase