Снимка: Reuters, архив
fallback

Българските правителства се страхуват от електоратите си, констатира пред bTV социологът Андрей Райчев.

По думите на експерта правителството не е излъчено за реформи, но осъзнава нуждата от тях.

Oще по темата

Въпреки това обаче предлаганите реформи не са популярни. "Каква радост носи на хората, че се вдига пенсионната възраст", попита още той.

Райчев припомни работата на премиера Борисов в първия мандат на ГЕРБ. "Тръгва да прави промяна, някой му изръмжи, хвърля им един бонбон и спира". Социологът посочи, че все още не е напълно ясно дали и сегашният кабинет на ГЕРБ ще се държи по същия начин.

Социологът сравни провеждането на реформи с операция. "Когато човек отиде на операция, не очаква нещо хубаво, а го прави, за да не се случи нещо по-лошо. По същия начин стои и положението и с реформите", коментира той.

По думите на Райчев реформата е осъществима, но с по-голям консенсус. Той прогнозира консенсусни правителства след местните и президентските избори.

Макар доверието в ГЕРБ да е "постоянна структура" и като цяло да няма никакви промени от избирането на правителството досега, Андрей Райчев посочи, че е очевиден конфликтът между ДПС и РБ, "защото се конкурират за партньор на Борисов". "Желаната булка е ГЕРБ, защото устойчиво има 1 млн. избиратели и няма да може да управлява сама", каза социологът.

По отношение на негативните очаквания за бъдещето, изразени в последното проучване на "Галъп", Андрей Райчев беше лаконичен: "Ако питате българите, България върви към по-лошо от 30 години".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Kolqak

преди 9 години

До приликаТой винаги се е изживявал като него!

20

Анонимен

преди 9 години

Страх лозе пази. Страхуват се да не излязат от парламента навън няма власт работа пари и рушвети.

19

Асеновец

преди 9 години

Какво да става с решението на ВКС? Този срок е препоръчителен, а не задължителен. Ще се помотаят година- две докато нещата се забравят и отшумят за да могат да го оправдаят

fallback