Снимка: Булфото, архив
fallback

Започва проверка за адресната регистрация и законността на всички жилищни постройки на община Гърмен, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова след продължилата близо два часа работната среща с главния секретар на МВР Георги Костов, областния управител на Благоевград Бисер Михайлов, кмета на община Гърмен Минка Капитанова, представители на местната власт и на инициативния комитет. 

Oще по темата
До това се стигна след настъпилите безредици в общината заради напрежението между роми и българи.

Бъчварова заяви, че незаконните постройки до този момент са 124 и срещу тях ще се действа според силата на закона.

По-рано днес от регионалното министерство също съобщиха, че има над 100 заповеди за премахване на незаконни строежи в землището на гърменското село Марчево и те са влезли в сила преди 3 години. Ромите ще получат нови покани за доброволно премахване на незаконните постройки, ако не бъдат предприети действия за доброволно премахване, ДНСК ще започне процедура за избор на изпълнител за принудително премахване, заканиха се оттам.

Бъчварова обаче призна, че постройките не могат да се разрушат, ако общината не е намерила жилища за временно настаняване.

Тя разговаря с местните жители за техните проблеми на централния площад в Гърмен, но беше посрещната „на нож“.

„Справедливостта трябва да бъде за всички в това число и за ромите, които са български граждани. Фактът, че представители на институциите са тук, говори за сериозността на проблема и желанието ни да го разрешим, тъй като не може напрежението да продължи да съществува по този начин”, заяви Бъчварова, цитирана от „Фокус“.

Тя бе категорична, че ще се приложат всички мерки, допустими от закона, за да се санкционират нарушителите.

Силовият министър обеща и засилено полицейско присъствие в общината, като даде срок от една седмица да се намерят мерки за комуникация.

В отговор на това местните започнаха да освиркват вицепремиера и да скандират „Мафия”.

Жителите на селата от общината се оплакаха, че домовете им ежедневно стават обект на набези от ромското население в общината.

Според хората от Гърмен и на съседни населени места проблемите са предимно от новозаселили се роми.

Недоволните жители се заканват, че само след седмица отново ще се стигне до масови безредици и сериозни сблъсъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

123

преди 8 години

До .......Русия е велика православна страна!

79

motika

преди 8 години

oste li ne sa proverili adresregistraciite ?! nema nikakvi rezultati. :(dori i da sa zakonni jilistata im, sled kato praviat mnogo problemi na sasedite si, potarpevshite sasedi mogat da gi izseliat prinuditelno i nasila.... naprimer na jaltite paveta - da stavat sasedi na ns.

78

Крумови

преди 8 години

Справедливоста означава еднакво прилагане на закона за всички. Незаконото строителство се наказва със затвор и глоба. Имаме 129 незакони построики, има ли глобен или затворен заради това български гражданин? Въпросните български граждани колко данъци (сгради, смет, осигуровки, ток вода) са платили?. Кой ще плаща за събарянето на 129 незаконни постройки? Кой ще плаща за ВРЕМЕННИ жилища на тези български граждани? ДВОЙНИ стандарти, едни български граждани имат права други задължения.

fallback