Снимка: архив Булфото
fallback

Напрежението между българи и роми в Гърмен през последните дни е в резултат от вътрешна битка в ДПС. Това обяви шефът на вътрешната комисия в парламента и реформатор Атанас Атанасов.

"Конфликтът е с политически привкус преди изборите. Две крила в ДПС се бият", каза депутатът пред bTV. Той обясни, че от едната страна е сегашната кметица Минка Капитанова, а от друга – дългогодишният кмет Ахмед Башев.

Oще по темата

Напрежението в Гърмен ескалира в събота и доведе до масов бой между българи и роми. Повод се оказаха дългогодишните кражби от домовете на българите от страна на мургавите им съселяни. При сбиването трима бяха ранени, а осем задържани от полицията.

"Истината трябва да се каже, защото причините не са тези, които се изтъкват. Да не би циганите от вчера да крадат, или незаконните къщи да са от вчера. Истината е друга – там тлее напрежение вътре в ДПС, защото има двама кандидати за кмет", каза днес Атанас Атанасов.

Според него именно битката за гласове води до ескалиране на напрежението. Той не отрече, че за това вина има и бездействието на полицията и призова то да бъде проверено. Но според Атанасов трябва да бъдат изобличени и тези, които предизборно и зад кулисите ескалират подобни конфликти, за да ги използват политически.

"Откакто ДПС започна агресивно да купува гласове в ромските общности, там започнаха да избуяват проблеми", каза още шефът на вътрешната комисия. Той описа и схемата - "от избори на избори там се инвестират едни пари, които преди това се крадат от обръчите от фирми".

"ДПС са отговорни за това положение на ромските общности, защото те ги вкараха в собствената мрежа на зависими хора", каза още депутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

Тошев

преди 8 години

Този калтак ,защо не беше на сбирката при Коритаров тази сутрин ? Там бяха други два калтака ,също ченгета от ДС и пак заблуждаваха Българите пред поредните избори !

20

na vola

преди 8 години

idva 2 uni. pak mai ste ima 100 ludi glavi na borba srestu sultana.

19

ognyanz

преди 8 години

Уж най-много ДПС купуват гласове в гетата, а в най-голямото, Столипиново, ГЕРБ има най-много гласове на последните избори.

fallback