Снимка: архив, Булфото
fallback

Малко са народите, които почитат светци, създали азбука и които честват празник на писмеността. Това е доказателство за мисията на българския народ и е повод за национална гордост, заяви държавният глава Росен Плевнелиев по повод 24 май.

В Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост президентът посрещна първите гости на президентската институция, която отвори вратите си за граждани за четвърта поредна година.

"Ние, българите, имаме специален принос, защото опазихме и развихме делото на светите братя Кирил и Методий. Малко са народите, които имат своя азбука и даряват светлина на другите. Гордеем се, че точно в България се разгоря огнището на духовността за славянските народи, а искрите се разпростряха по целия свят“, каза президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава припомни, че над 300 милиона жители на планетата пишат на кирилица, а славянската азбука се използва от повече от 50 народи по света и е официална в 12 държави.

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост в тържествената зала на президентската институция е изложен най-старият препис на "История славянобългарска“ – Котленският препис, изготвен от Софроний Врачански преди 250 години в Котел. Гостите на "Дондуков“ 2 могат да видят книгата "Часословец“, отпечатана от първия български печатар Яков Крайков във Венеция през 1566 г., „Стематография“ на Христофор Жефарович, издадена във Виена през 1741 г., както и Периодическото повсемесечно списание "Любословие“, издавано в Смирна през 1844-1846 г.

Сред експонатите на изложбата са още завещанията на Иван Н. Денкоглу от 1860 г. и на Евлогий Георгиев от 1882 г., с което големият родолюбец дарява 6 млн. златни лева за построяване и поддържане на сграда на Висше училище в Княжество България. Изложени са също така и първият Проектозакон за отваряне на Висше училище в София от 1888 г., както и актове за разкриване на първите български следосвобожденски образователни институции.

По традиция посетителите на президентската институция могат да разгледат висшите държавни отличия, връчвани от Президента на Републиката.

Сградата на Президентството е отворена за граждани до 16.00 часа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Ред арми

преди 8 години

Да имаме мисия и тя е да образоваме децата си- да знаят какво значи България, да знаят какво са направили светите братя, да знаят как 5 века са ни тъпкали, клали, изнасилвали и унижавали. Децата трябва да знаят г-н Президент, че тук е имало турско РОБСТВО, че азбуката е създадена по заповед на цар Борис I, че ние сме дали писменост на славянските народи. Трябва да знаят, че такива като Вас продадоха България, зачеркнаха традиции и история. Срам ме е от Вас г-н Президент

33

колио

преди 8 години

Тоя нашия е голям тапир малко били народите не малко само бьлгарите знаят кои им е сьздал писменоста умнньо. И уж си евро американска *** а ми говориш за славянска писменос е нема такова дживотно писменосиа е бьлгарска защото Бьлгаската дьржава е пьрвата в света която е вьвжда офилно.Славянката писменос и македоската нация са измислени от тито и Димитров докато творели балканска федерация ното росчо си ни е простичь от кьде да ги знае ти я работи.

32

OMG_Lucker

преди 8 години

Един от рядкото пъти когато тоя *** не плещи про- американски каламбури и не се излага като кифладжия. Бреее, какво да обърна по този повод?Днес се разхождахме в центъра, навсякъде хора със знамена, ученици в носии танцуваха пред народния театър, засмени, красиви, да ти стане драго, че си българин. Въпреки този ***. Въпреки шайката гнусни политици, бял ден да не видят дано.

fallback