Снимка: архив, БТА
fallback

Не политиката на отстояване на правата и свободите генерира етническо напрежение, а политиката на дискриминация и неспазване на правата и свободите. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на състоялия се в местността "Аязмото" край дуловското село Руйно традиционен митинг-събор за свързаните с "възродителния процес" майски събития от 1989 година.

Повод за това изявление бе появилата се в публичното пространство спекулативна, според него, теза, че използването от Местан и дейци на ДПС на "майчин език" по време на публични прояви провокира етническо напрежение.

Oще по темата

Местан изрази тревога, че някои анализатори си позволяват сравнения с обстановката в Македония.

 "По никакъв начин правата и свободите не могат да бъдат противопоставени на българския национален интерес и националната сигурност на страната, защото опитът показва, че националната сигурност и националният интерес са гарантирани само в тези държави, в които се води политика на спазване на правата и свободите на човека, в това число и на малцинствата и са постигнати етнорелигиозните баланси в мултикултурните общества", заяви Местан, цитиран от БТА.

Той подчерта, че ДПС ще продължи  усилията си да гарантира европейски стандарти за правата и  свободите на българските граждани, защото смята, че тази политика е в пълно съответствие на националния интерес и с националната сигурност на страната.

Във връзка с майските събития от 1989 година Лютви Местан обърна внимание, че ще се противопоставя на всеки опит за "неглижиране на приноса на майските събития за българската демокрация". Той нарече тези събития "политически аналог на мащабната всенародна съпротива срещу комунистическия режим на чехи, унгарци, поляци".

В Дуловския район по време на майските събития през 1989 година на мирен протест излизат 3 000 души. Със сила са разпръснати демонстрации в селата Босна, Правда, Искра, Бащино, Дичево и Суходол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

SCHWARZ FREIHERR

преди 8 години

Всеки, който има малко акъл в главата си, ще осъзнае, че говоренето на майчин език, предавания на майчин език по националната телевизия и радио, допускането до властта на хора, на които имената им са арабско-мюсюлмански, с нищо не застрашава националната сигурност. Напротив, говорейки с омраза към тези хора, че едва ли не са втора ръка и че за нищо не стават, това може да доведе до сериозни конфликти.

106

Анонимен

преди 8 години

Сребреница беше старателно провокирана, отглеждана и предизвикана. И един милион и половина не се равняват на пресилените 6 хиляди! То в тази Сребреница ще изкарате, че са живели над 15 хиляди човека! Като еврейте с холокоста го подкарахте...ама те се усетиха и вече не говорят за 6 милиона. Та колко е било населението на тази Сребреница?

105

1

преди 8 години

Днес се навършват 20 години от геноцида извършен в босненския град Сребреница,нека в първото заседание на Народното Събрание за новата седмица ,всички депутати почетат паметта на избитите 8000 босненци,а не само арменчетата да са почитани,тоя геноцид беше извършен в центъра на ЕВРОПА.

fallback